Ηριάννα: «Ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου. Οσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ.ΜΠΟΛΑΡΗ

«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη οτι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».

Με αυτά τα λόγια η Ηριάννα κατέδειξε ενώπιον του του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών όπου συζητείται σήμερα Δευτέρα η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της, τη βλάβη που θα υποστεί αν συνεχίσει να παραμένει στη φυλακή.

 «Εγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία», ανέφερε και συνέχισε.

«Χάνω ένα ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ενοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μένες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός dna που αφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα απο το 2013. Πίστευα πραγματικά και για αυτό πηγαινα με καλή πιστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπερ του κατηγορουμένου. Πέντε μηνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω καθε πρωι με το βαρος της αθωοτητάς μου. Οσα εχτιζα εννιά χρονια καταστρέφονται».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας. Το κατάφερα πριν δύο χρόνια αλλά αυτός ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός.

Δούλεψα πάρα πολυ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτό το χώρο και τα κατάφερα. Αρχισα να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου για να παραμείνω εκεί και ήμουν σε μία συνεχη κινηση. Ξαφνικά έγινα επικινδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει. Αύριο κινδυνεύω να χασω την ευκαιρια μου να συμμετεχω σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως».

Οι μάρτυρες

Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης. Υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό Αμαλία Μόνζιερ, το διδακτορικό της βρίσκεται σε αρχικό στάδιο «πράγμα που προϋποθέτει μια ποικιλία παράλληλων δράσεων, διαβασμα, αλλά και προετοιμασία της πιλοτικής της έρευνας», ενω χαρακτήρισε ως «πάθος» της τις σπουδές της 29χρονης.

Πρόεδρος: Η καθυστέρηση πόσο θα τη βλάψει;

Μάρτυρας: Πολύ. Θα καθυστερήσει το διδακτορικο άρα δεν θα μπορεσει να τελειωσει στα 3 χρόνια. Μάλιστα, μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν καθόλου, όπως το εφαρμοσμένο μέρος της. Η προσβαση στη βιβλιογραφία ειναι εξαιρετικά δύσκολη… αυτό το διάστημα πήρα άδεια για να την επισκέπτομαι αλλά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι. Φανταστείτε το Σεπτέμβρη καταφερα να πάω μόλις μία φορά..

Όπως τόνισε η πανεπιστημιακός, ο εγκλεισμός της Ηριάννας θα οδηγήσει στην υποχώρησή της στον πίνακα μοριοδότησης με αποτέλεσμα «το Σεπτέμβριο του 2018 δεν θα βρίσκεται σε επιλεξιμη θέση».

Από την πλευρά της, η συνάδελφός της και επίσης υποψήφια διδάκτορας, Όλγα Δήμα, μίλησε για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπελα: «Ζούσαμε κυριολεκτικά στο πανεπιστήμιο. Σήμερα είμαι στο στάδιο που θα ήταν η Ηριάννα, αν ήταν εκτός φυλακής. Εγώ μπαίνω σε τάξη και ερευνώ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εκείνη».

Η μάρτυρας ανέφερε πως η διατριβή είναι «επιλογή ζωής» που έχει σχέση με την εξέλιξη στο συγκεκριμενο χώρο και συνέχισε: «η Ηριάννα ειπναι αυτή που κρατά τις ισορροπίες και την ομάδα δεμένη. Πρώτα σκέφτεται τους άλλους και μετά τον εαυτό της».

Το πρόβλημα υγείας του Περικλή

Ο 33χρονος Περικλής Μπ. που επίσης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «ΣΠΦ», μίλησε στο πρόβλημα υγείας του και την ανάγκη να αποφυλακιστεί, επισημαίνοντας πως ήταν πάντα συνεπής με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί καθώς και ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την αθωότητά του ατο Εφετείο.

Περικλής: Το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας μου.

Πρόεδρος: Εχετε κάποια επιδείνωση αυτό το διάστημα;

Περικλής: Κρίση σαν αυτή που πέρασα στην αρχή όταν έμαθα το πρόβλημα δεν έχω, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκει… είχα δυσφορίες.  Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευθώ αλλά υπάρχει ο φάκελος μου στο νοσοκομείο και είναι ενημεροι για την καταστασή μου. (..) Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνιζουν και δεν μπορείς να πεις κατι.

Πρόεδρος: Ειπατε να σας αλλαξουν θάλαμο;

Περικλής: Το πρώτο πράγμα που ενημέρωσα, ήταν αυτό αλλά δεν εγινε τίποτα. Είναι τέτοιο το περιβάλλον που δεν γίνεται να γυρίσει κάποιος να πει κάτι. Όταν είμαι έξω, μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου. Όταν νιώσω ότι δεν είμαι καλά, μπορώ να φύγω γιατί το ελέγχω.

Νωρίτερα, τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η ασθένεια του Περικλή Μπ. κατά τη διάρκεια της κράτησής του ανέφερε ο πανεπιστημιακός καθηγητής πνευματονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα υγείας του νεαρού.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα. Υπάρχουν 5 με 10 περιπτώσεις ατην Ελλάδα και έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα» υποστήριξε ο μάρτυρας και εξήγησε: «Αν βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος από το παθητικό κάπνισμα επέρχεταο επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χασει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είμαι τα 13 χρόνια». Παράλληλα, κατέθεσε ότι τόσο το στρες όσο και ο κίνδυνος των λοιμωξεων του αναπνευστικού επναι δύο ακόμα επιβλαβείς παράγοντες, που μπορεί αν οδηγήσει ακόμα και στην ανάγκη μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εισαγγέλεας: Το νόσημα επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Είναι τα 13 χρόνια ο μέσος όρος. (…) Κύριο ζήτημα είναι η αποχή από το κάπνισμα. Το νόσημα είναι ανίατο καθώς δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της διαδικασιας, ο δικηγόρος της Ηριάννας, Θεοδ. Μαντάς, αναφέρθηκε στην αστυνομία που βρισκόταν εντός της αίθουσας. «Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί» είπε στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «αστοχία» ως προς την εντολή «να καταλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις τα έδρανα των συνηγόρων». 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here