Ιράν: Να σώσει η Ευρώπη τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Να αναλάβουν «ηγετικό ρόλο» ώστε να διαφυλαχθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που υπεγράφη το 2015 και αμφισβητείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ζητά από τους Ευρωπαίους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο», τόνισε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στις βρετανικές εφημερίδες The Guardian και Financial Times. «Εκτιμώ και υποθέτω ότι (ο Ντόναλντ Τραμπ) δεν θα την επικυρώσει και μετά θα αφήσει το Κογκρέσο να πάρει την απόφαση», επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν ακυρωθεί η συμφωνία, το Ιράν δεν θα είναι υποχρεωμένο πλέον να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς της αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου, τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης και την παραγωγή πλουτωνίου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιεί την πυρηνική της τεχνολογία μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. «Είτε συμμορφώνεσαι (με τη συμφωνία) είτε την ακυρώνεις», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία επέτρεψε στο Ιράν να συνεχίσει την έρευνα και την ανάπτυξη (του πυρηνικού του προγράμματος). Οπότε έχουμε βελτιώσει την τεχνολογική μας βάση. Αν αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία, θα την εγκαταλείψουμε έχοντας καλύτερη τεχνολογία», επισήμανεο Ζαρίφ.

Αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Νομίζω ότι ασκεί πολιτική όντας απρόβλεπτος και τώρα γίνεται και αναξιόπιστος. Έχει παραβιάσει το γράμμα, το πνεύμα, τα πάντα της συμφωνίας».

Ο Ζαρίφ σημείωσε ότι οι επιλογές της Τεχεράνης «θα εξαρτηθούν από το πώς η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ». «Αν η Ευρώπη και η Ιαπωνία και η Ρωσία και η Κίνα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ, τότε πιστεύω ότι αυτό θα είναι το τέλος της συμφωνίας», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here