Ιρακινό Κουρδιστάν: Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, παρά τις πιέσεις και τις απειλές

Ξεκίνησε κανονικά και βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, παρά τις αντιδράσεις, τις πιέσεις και τις απειλές του Ιράκ, του Ιράν, της Τουρκίας, των ΗΠΑ ακόμη και του ΟΗΕ ο οποίος εκφράζει φόβους για την περιφερειακή ασφάλεια στη περιοχή.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Στο δημοψήφισμα. το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αναμένεται να επικρατήσει με άνεση το «ναι» στην ανεξαρτησία.

Το αποτέλεσμά του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα η Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξάγεται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και ότι το θεωρεί άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και προειδοποίησε ότι θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνέστησε στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Όπως μετέδωσε το NTV η Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στην χώρα, από το βόρειο Ιράκ στην συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here