Ιράκ: Τη σύλληψη όσων εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, διέταξε ο πρωθυπουργός

Ο αναβρασμός που προκάλεσαν οι υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ στη Βαγδάτη συνεχίζεται. Ο ιρακινός πρωθυπουγός Haider al-Abadi έδωσε εντολή να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι εισέβαλαν στο κτίριο του ιρακινού κοινοβουλίου και προξένησαν ζημιές.

Την ίδια στιγμή, μετά την χθεσινή κατάληψη του Κοινοβουλίου, χιλιάδες άτομα έχουν κατασκηνώσει μπροστά από το Κοινοβούλιο, μέσα στην πράσινη ζώνη. 

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην μεταρρύθμιση του συστήματος ποσοστώσεων για την κατάρτιση της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι αφήνει χώρο για διαφθορά ενώ έχει σχεδόν παραλύσει τη χώρα -την ώρα μάλιστα που τμήμα της επικράτειας βρίσκεται στον έλεγχο της ISIS.

Μέλη τόσο των δυνάμεων ασφαλείας όσο και της σιιτικής πολιτοφυλακής υπό τον Σαντρ «επιτηρούν την διατήρηση της ηρεμίας» στη συγκέντρωση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ κατηγορούν την κυβέρνηση, η οποία επίσης ελέγχεται από σιίτες, για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα στη μάχη ενάντια στους σουνίτες μουσουλμάνους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Ζώνη από το πρωί του Σαββάτου, μετά τη νέα αποτυχία της Βουλής να δώσει το πράσινο φως για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών προτεινόμενη από την πρωθυπουργό Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here