Ηρα Ραΐση: «Η εξαφάνιση της νύφης»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η Έλια Λίντεν, διάσημη συγγραφέας, απογοητευμένη από τον θυελλώδη και καταστροφικό έρωτα με τον ποιητή Μάνο Παύλου, παντρεύεται τον Πέτρο, έναν άνδρα με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Την τρίτη ημέρα του γαμήλιου ταξιδιού σε ένα τροπικό νησί, η νύφη εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι επίσημες έρευνες οδηγούν στην εκδοχή του ατυχήματος. Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα της διαθήκης, που αποκαλύπτει απρόσμενους κληρονόμους, η υπόθεση παίρνει νέα τροπή.Το σκοτεινό παρελθόν της νύφης, ένα μισοτελειωμένο μυθιστόρημα, η εμφάνιση του πρώην εραστή και η παράξενη έμπιστη φίλη περιπλέκουν τα γεγονότα και οι εκδοχές της αυτοκτονίας ή της δολοφονίας φαίνονται το ίδιο πιθανές με αυτήν του ατυχήματος. Πόση δυστυχία κρυβόταν πίσω από τη λαμπερή επιτυχία; Ποιοί είχαν συμφέρον από την εξαφάνιση της νύφης; Ένα μυθιστόρημα που καταδύεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αμφισβητεί την απατηλή λάμψη της επιτυχίας και αφήνει τον αναγνώστη να επιλέξει αν συμπαθεί ή όχι «τις γαμήλιες τελετές». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

-Ατύχημα η εξαφάνιση;

Το νέο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός  έχει τίτλο «Η εξαφάνιση της νύφης». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με κοινωνιικό  περιεχόμενο και ιδιαίτερους χαρακτήρες ηρώων που εκτυλίσσεται σε ατμόσφαιρα μυστηρίου και αστυνομικής  πλοκής. Μέσα από την μυθοπλασία καταδεικνύονται χαρακτήρες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την ματαίωση των προσδοκιών τους, την έλλειψη ουσιαστικών  σχέσεων και δεν σταματούν ν΄ αναζητούν την σύνδεση και την αγάπη ακόμη και με ανορθόδοξους τρόπους.

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα στην ιστορία των ηρώων;

Η  θέση  που εκφράζεται στο βιβλίο είναι λίγο- πολύ αυτό που αναγράφεται στο εξώφυλλο του « όταν η πραγματικότητα  διαψεύδει, η αυθεντικότητα αντεπιτίθεται» . Τονίζεται η σημασία  του να  είναι κανείς ο εαυτός του μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες βρίσκεται και αυτό δεν  είναι καθόλου απλό. Προυποθέτει μακρύ ταξίδι αυτογνωσίας και φυσικά δύναμη χαρακτήρα. Σαν κατάληξη του ταξιδιού και σαν μήνυμα προς τον αναγνώστη  υπάρχει η προτροπή  αναζήτησης  του γνήσιου και του απλού, όχι  του απλοϊκου, και  η  αναγνώριση της αξίας του αυθύπαρκτου. Πολλές φορές η ματαιοδοξία των ανθρώπων  οδηγεί σε  επιτυχίες που είναι λαμπερές φαινομενικά ενώ  στην πραγματικότητα δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία και την εσωτερική γαλήνη,  αντίθετα γεμίζουν την ψυχή με χαρακιές. Τα απλά καθημερινά πράγματα που έχουμε  δίπλα μας ήδη,  είναι  και  τα πιο πολύτιμα. Η  πραγματική ευτυχία δεν είναι καθόλου κοπιαστική, άπιαστη και  μακρινή τελικά. Επίσης δεν μας  προδίδει  στο τέλος. Αρκεί  να επαναπροσδιοριστούμε με  γνώμονα τις πρωταρχικές βασικές  μας  ανάγκες που είναι η  αγάπη,  η αίσθηση της ασφάλειας και ο αυτοσεβασμός.  Φυσικά αφού πρόκειται για μυθιστόρημα  δεν πρέπει ν΄ αγνοούμε την πλοκή  που κρατά  αμείωτο το ενδιαφέρον, τις  ανατροπές που συγκινούν και τους ήρωες που αγγίζουν με πολλούς τρόπους το συναίσθημα του αναγνώστη.

Τι αποτέλεσε πηγή  έμπνευσης για εσάς;

Έμπνευση για μένα όχι μόνο σ΄ αυτό το μυθιστόρημα, αλλά γενικότερα, αποτελούν οι άνθρωποι. Οι αντιδράσεις τους σε  ζητήματα καθημερινότητας, οι εκφράσεις των προσώπων τους και οι  συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν τόσο στη χώρα μας  όσο  και  αλλού. Η  ανθρώπινη  ψυχή  είναι  το  πιο γόνιμο έδαφος και ο  πιο μαγικός πυλός. Γι αυτό το λόγο επιθυμώ τα θέματα  που θίγω σε όλα τα βιβλία  μου να έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις και να μην  είναι απλά προς τέρψη των αναγνωστών,  παραμένοντας πιστή στην άποψη πως  καλό  βιβλίο είναι αυτό που το  ανοίγεις με πάθος  και το κλείνεις με κέρδος.

Πως νομίζετε ότι επηρεάζουν οι σύγχρονες δυσκολίες τους συγγραφείς και γενικότερα το θέμα βιβλίο  ;

Δυσκολίες υπάρχουν πάντα, σε όλους τους τομείς της ζωής. Προσωπικά νομίζω ότι μια καταπράσινη ατέλειωτη πεδιάδα με ηλιοφάνεια δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλά πράγματα κάνουν κύκλους, αρχίζουν και τελειώνουν και μετά επιστρέφουν με νέα μορφή. Πιστεύω πως  κάτι τέτοιο συμβαίνει σήμερα σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας  παραγωγής βιβλίων. Οι συγγραφείς  οφείλουν να  γράφουν  για να μιλήσουν με το δικό τους  τρόπο για θέματα που αφορούν τους αναγνώστες,  οφείλουν να σέβονται  τους αναγνώστες και εύχομαι να κρατήσουν την έμπνευσή τους ζωντανή.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here