ΥΠΠΟ προς Περιστέρη: Τεκμηριώστε όσα λέτε – Ερίζουν οι αρχαιολόγοι

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων με την απαραίτητη τεκμηρίωση». Με αυτή τη λιτή , γεμάτη υπονοούμενα, ανακοίνωση «υποδέχθηκε» το υπουργείο Πολιτισμού την ανακοίνωση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη στο ΑΠΘ , σύμφωνα με την οποία νέα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, προς τιμήν του Ηφαιστίωνα, του χιλίαρχου του εταιρικού ιππικού (και ναύαρχου), κατ’ εντολήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ΥΠΠΟ, σύμφωνα μεπληροφορίες, εμφανίζεται ενοχλημένο διότι προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις χωρίς να έχει κατατεθεί επισήμως η ανασκαφική έκθεση και όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου, θεωρεί ότι δεν έχει λάβει την απαραίτητη ενημέρωση και τεκμηρίωση για το θέμα .

Σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα της κ.Περιστέρη, επιγραφικά σήματα που αποδίδονται σε μονόγραμμα του μακεδόνα στρατηγού και εταίρου  Ηφαιστίωνα βρέθηκαν σε τρία σημεία (εντός του ταφικού μνημείου αλλά και στον περίβολο).

Η «μάχη» των αρχαιολόγων 

«Η κα Κ. Περιστέρη και ο κ. Μ. Λεφαντζής προσάρμοσαν τα στοιχεία τους σε όσα πίστευαν, οι ερμηνείες τους πάνω στα ευρήματα είναι λάθος» είπε  μιλώντας στο Κόκκινο 93.4 η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Στα όσα ανακοίνωσε η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε και η πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μιλώντας στο Βήμα ανέφερε ότι η Κατερίνα Περιστέρη: «έδειξε κεραμική, την οποία προχθές δεν την είχε ξαναδείξει. Διότι η κεραμική έπρεπε να συντηρηθεί, έπρεπε να συγκολληθεί, έπρεπε να μελετηθεί. Εάν πάμε στη συγκεκριμένη πρόταση που κάνει, εγώ θα θεωρούσα και τη θεωρώ ως μια υπόθεση εργασίας. Είναι μια πρόταση, έχει δώσει τα δεδομένα, έτσι όπως εκείνη και η ομάδα της αναγιγνώσκουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».

«Πρέπει να ασχοληθούν ειδικά με τις επιγραφές, άνθρωποι επιγραφικοί κι έχουμε ένα πολύ καλό δυναμικό επιστημονικό που ασχολείται με την επιγραφική της Μακεδονίας. Υπογραφή αρχιτέκτονα δεν υπάρχει. Είναι μια υπόθεση, την οποία στηρίζουν σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα των γραπτών πηγών η κυρία Περιστέρη και ο κ. Λεφαντζής κι αποδίδουν το μνημείο στο Δεινοκράτη» σημείωσε και πρόσθεσε:

Και ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Φάκλαρης, που επί 36 χρόνια θήτευσε στις ανασκαφές της Βεργίνας, υποστηρίζει ότι πρέπει να απορριφθούν οι θεωρίες «περί Ηφαιστίωνα».

«Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα, ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ σχολιάζοντας την επιγραφή που βρέθηκε είπε πως «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here