Υπό τη μέγγενη της συμφωνίας ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

ΦΩΤΟ:INTIME

της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε θέση μάχης βρίσκεται το δικηγορικό σώμα με αιχμή του δόρατος τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την δέσμευση της κυβέρνησης προς τους δανειστές ότι πρέπει να έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι τις 22 Ιουλίου. 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ζητεί άμεση ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, πριν το σχέδιο  νόμου κατατεθεί στη Βουλή. Επικαλείται τις ραγδαίες εξελίξεις και το γεγονός ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων μέτρων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς  περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις του ΚΠολΔ.

Ηδη, ο κ.Αλεξανδρής έχει συγκαλέσει για αύριο Τρίτη την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ενώ του έχουν υποβληθεί αιτήματα και για σύγκληση της Ολομέλειας.

Το νομοσχέδιο έχει επεξεργαστεί επιτροπή που συνέστησε ο κ.Παρασκευόπουλος υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη Δημήτρη Κράνη και το μεγάλο διακύβευμα είναι:

Θα περάσουν τελικά οι fast track πλειστηριασμοί; Θα μπουν στη γωνία τα δικαιώματα των οφειλετών; Θα καταργηθεί το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων για χάρη των Τραπεζών;

Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει δηλώσει στο Press Publica  ότι «δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το σχέδιο Χαμηλοθώρη  (προωθήθηκε επι ΝΔ) γιατί όσοι το είδαμε πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο Κώδικα το οποίο εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους δανειστές και τις Τράπεζες αλλά όχι και τον καλόπιστο οφειλέτη, ο οποίος έχει βρεθεί σε δυσκολία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του  λόγω κρίσης».

Είναι το σχέδιο που είχε πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων και είχαν απορρίψει οι δικηγόροι με δημοψήφισμα, προβάλλοντας ως κεντρικό επιχείρημα ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των Τραπεζών. Και αυτό διότι επισπεύδει τη διαδικασία των πλειστηριασμών και περιορίζει τα δικαιώματα του οφειλέτη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Συγχρόνως, ικανοποιεί την απαίτηση της τρόικας να καταστούν δυνατοί οι πλειστηριασμοί στη βάση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο φορολογεί την ιδιοκτησία επί της (επίπλαστης πλέον) αντικειμενικής τους αξίας.

Πάντως, το κείμενο των κυβερνητικών προτάσεων προς τους θεσμούς που είχε δοθεί  στη δημοσιότητα,  προοιωνίζεται δυσμενείς αλλαγές.  Οι αποζημιώσεις των εργαζομένων σε περιπτώσεις χρεοκοπημένων επιχειρήσεων που τίθενται υπο εκκαθάριση,  έπονται από την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των Τραπεζών.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here