Υπέρ του Brexit τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών

Η πλειοψηφία των Βρετανών που έχουν πάρει οριστική θέση για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ψήφιζαν την έξοδό της, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORB που δημοσιεύθηκε σήμερα. 

Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι παρότι 21% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων θελει να φύγει η χώρα από την ΕΕ, ενώ 36% επιθυμεί να παραμείνει. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα Brexit ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, από τα αντίστοιχα ποσοστά 51% και 49% πριν από ένα χρόνο.

H σφυγομέτρηση δημοσιεύεται μία ημέρα μετά τη δήλωση Κάμερον ότι οι υπουργοί της κυβέρνησής του θα είναι ελεύθεροι να πραγματοποιήσουν εκστρατεία υπέρ ή κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που ενδέχεται να γίνει φέτος.

 

«Παρά το επικείμενο δημοψήφισμα (του Κάμερον), σημαντικά ψηλότερο ποσοστό ατόμων είπαν ότι ένιωσαν πιό απομακρυσμένοι από την Ευρώπη τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ό,τι πλησιέστερα. […] Αν ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει μια καταστροφή κατά τη θητεία του, κάποιος χρειάζεται να αρχίσει να πείθει το κοινό πολύ γρήγορα για το γιατί θα έπρεπε να παραμείνουμε τμήμα της Ε.Ε.», δήλωσε στο Reuters ο Τζόνι Χέλντ, διευθυντής της εταιρείας ORB International.

Συνολικά, στις 14 χώρες όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), η Φιλανδία (71%) και η Ισπανία (68%).

Και στις 14 χώρες συνολικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλει την παραμονή στην Ε.Ε. φτάνει το 64% – το ίδιο όπως και πέρσι – παρότι μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία (όπου τώρα το 42% τάσσεται υπέρ της εξόδου) υπήρξε αύξηση της αντίθεσης στην παραμονή.

Στην Ελλάδα, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είχε η χώρα τους το δικό της νόμισμα (πτώση από το περσινό ποσοστό του 55%), ενώ το 43% δήλωσε ότι θα ήθελε να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη (άνοδος από το περσινό ποσοστό του 33%). Ένα 12% των Ελλήνων απάντησε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση είτε για το ευρώ είτε για τη δραχμή.

Η σφυγμομέτρηση έγινε σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here