Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά το πραξικόπημα-Στο Ιντσιρλίκ ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού

 

Σχεδόν καθημερινές είναι οι αναφορές στο τύπο και οι δηλώσεις κυρίως Τούρκων αξιωματούχων με υπονοούμενα για την στάση των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος, γεγονός που έχει οδηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στο χειρότερο σημείο τους τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε χθεσινή του ομιλία, απαντώντας σε δηλώσεις του αμερικανού στρατηγού Τζ. Βότελ, τον κατηγόρησε ανοικτά ότι υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες.

Ο στρατηγός Βότελ, με μιά διφορούμενη δήλωσή του για το πραξικόπημα είναι αλήθεια, έριξε περισσότερο βάρος στο αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά τις διώξεις στο τουρκικό στρατό και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμμετοχή και την αποτελεσματικότητά τους στο πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους.

Απαντώντας στις αιτιάσεις Ερντογάν ότι υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες, ο στρατηγός Βότελ απάντησε:«Οποιεσδήποτε αναφορές ότι είχα την όποια ανάμειξη με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι ατυχείς και εντελώς αναληθείς».

«Η Τουρκία έχει αποτελέσει έναν αξιοσημείωτο και ζωτικής σημασίας εταίρο στην περιοχή για πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουμε την διαρκή συνεργασία της Τουρκίας και αναμένουμε στο μέλλον σύμπραξη στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κατέληξε.

Ακολούθησαν αντιδράσεις και από τον υπουργό ΕΕ Ομέρ Τσελίκ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βότελ, «εντελώς λανθασμένες» και «ασυμβίβαστες με τις στρατηγικές, στρατιωτικές και περιφερειακές πραγματικότητες». Ο κ. Τσελίκ μάλιστα μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, είπε ότι ο στρατηγός μιας χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία «θα έπρεπε να είχε αντιδράσει κατά της απόπειρας πραξικοπήματος σε ένα συμμαχικό στρατό. Αντ΄ αυτού με τις δηλώσεις του υπήρξε υπαινιγμός υπέρ της απόπειρας πραξικοπήματος» τόνισε ο κ. Τσελίκ για να τον ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε καυστικά ότι «ικανοί για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο οι φυλακισμένοι στρατιωτικοί».

Στο πλαίσιο αυτό,  αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη που πραγματοποιεί την Κυριακή στην Τουρκία ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Tζ. Ντάνφορντ, ο πρώτος αξιωματούχος της Δύσης που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ ξεκινά την επίσκεψή του από τη συμμαχική βάση του Ιντσιρλίκ, της οποίας ο τούρκος διοικητής στρατηγός Μπεκίρ Βαν συνελήφθη ως κινηματίας και από όπου χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη ανεφοδιασμού για τη απόπειρα πραξικοπήματος. Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here