ΗΠΑ: Πλήγμα σε Ερντογάν η σύλληψη δύο Τούρκων για βίαιη επίθεση σε διαδηλωτές

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη δύο τουρκικής καταγωγής, αμερικανών πολιτώ του Eyup Yildirim και του Sinan Narin. Ο πρώτος είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας από το Νιού Τζέρσεϊ και ο δεύτερος κάτοικος Βιρτζίνιας. Κατηγορούνται για την κακοποίηση των διαδηλωτών και για παραβίαση των νόμων της Ουάσιγκτον. Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν και δύο μόνιμοι κάτοικοι Καναδά. Και στους τέσσερις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η υπόθεση αφορά τις βίαιες επιθέσεις μελών της ασφάλειας του Τούκρου προε΄δρου, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον κατά ειρηνικών διαδηλωτών έξω από την κατοικία του τούρκου πρέσβη. Οι επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών έγιναν με ιδιαίτερη σκληρότητα και σόκαραν την διεθνή γνώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από σοβαρή πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα, η ανάλυση των βίντεο ενοχοποιεί αυτόν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να δίνει την εντολή της επίθεσης μέσα από το αυτοκίνητό του. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ταυτοποίησαν όλους όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια, γνωρίζουν ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεως, αριθμούς διαβατηρίων και διευθύνσεις.

Για να φτάσουν στις συλλήψεις άλλωστε, υπήρξε αγαστή συνεργασία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις μυστικές υπηρεσίες και την Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον. Τις επόμενες 24 με 48 ώρες, πιθανότατα και σήμερα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις, με καταδικαστικό τρόπο για όσους συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς.

Οι θεσμοί στις ΗΠΑ λειτουργούν και ειδικά η Δικαιοσύνη, η οποία δεν χαλιναγωγείται από την κυβέρνηση. Βέβαια, και η ίδια η κυβέρνηση, από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όλες τις υπηρεσίες, είχε την βούληση να φτάσει μέχρι το τέλος. Και έφτασε. Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, δεν έπιασαν τόπο στην υπερδύναμη. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, «εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες». Δεν είναι παίξε γέλασε.

Αφού προηγήθηκε η επιβεβαίωση για τη σύλληψη δύο εκ των μπράβων, που διαμένουν ο ένας στο Νιου Τζέρσεϊ και ο άλλος στη Βιτζίνια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε μία κίνηση, που τουλάχιστον δείχνει ότι αυτή η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θα την φτάσουν στα άκρα στο πλαίσιο της απονομής Δικαιοσύνης. Είναι και μία επιθετική κίνηση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μέριαλ Μπάουζερ κι η μητροπολιτική αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας θα ανακοινώσουν την παραπομπή σε δίκη περισσότερων από 12 μελών της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με βαριές κατηγορίες που αφορούν την κακοποίηση διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά έξω από την Τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται ακριβώς ένα μήνα μετά τα βίαια επεισόδια έξω από την Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και πέντε μόλις μέρες μετά από την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 397 υπέρ και μηδέν κατά, ισχυρού καταδικαστικού ψηφίσματος για την βία που άσκησαν οι μπράβοι του Ερντογάν, αλλά και με πρόσκληση προς τις αμερικανικές αρχές να συλλάβουν και να παραπέμψουν σε δίκη  τους υπεύθυνους. Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον ερεύνησε ταχέως την υπόθεση, σε συνεργασία με την Μυστική Αστυνομία και την ειδική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία διπλωματών. Στη διάρκεια των επεισοδίων είχαν συλληφθεί από τη Μυστική Αστυνομία δύο από τους φρουρούς του Ερντογάν, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς είχαν διπλωματική ασυλία. Πάντως, καθώς οι περισσότεροι από τη συνοδεία του Ερντογάν είτε έχουν διπλωματική ιδιότητα, είτε ήλθαν μαζί του από την Τουρκία κι έχουν ήδη επιστρέψει, το πιό πιθανόν είναι να ζητηθεί η απέλαση όσων βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ και μαζί με τους υπόλοιπους να τεθούν σε λίστα απαγόρευσης εισόδου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here