ΗΠΑ: Παραμένουν μπλεγμένες οι σχέσεις μας με Τουρκία

Την περιπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά κυρίως λόγω της υποστήριξης των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας YPG τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK, επιβεβαιώνει και η διοίκηση Τραμπ.

Ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν, μιλώντας στο Κογκρέσο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για την προώθηση των θεμάτων Ελλάδος Κύπρου είπε πως “οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι τεταμένες μετά το πραξικόπημα λόγω του θέματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και εξαιτίας της εποικοδομητικής σχέσης που διατηρούμε με του Κούρδους της Συρίας YPG”.

Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμπλήρωσε πως “Αυτά τα δύο γεγονότα έχουν περιπλέξει τις σχέσεις μας τους τελευταίους 7 8 μήνες. Εχουν υπάρξει επαφές με την νέα ηγεσία του Στειτ Ντιπάρτμεντ και αυτές οι επαφές έχουν δημιουργήσει την προσδοκία βελτίωσης των σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε επιλύσει τα δύο θέματα”.

Με άλλα λόγια και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντική την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι διατεθειμένες να αλλάξουν ατζέντα.
Ειδικά στο θέμα των Κούρδων είναι πλέον σαφές ότι η αμερικανική στήριξη είναι δεδομένη και η Τουρκία έχει αποτύχει πλήρως στην προσπάθειά της να απωθήσει τις δυνάμεις του YPG από τα εδάφη που έχουν καταλάβει δυτικά του Ευφράτη. Δημιουργείται έτσι μια “ντε φάκτο” κατάσταση που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία σε συνέχεια εκείνης του βορείου Ιρακ στο “μαλακό υπογάστριο” της Τουρκίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here