ΗΠΑ: Κλείνει τρία προξενεία της Ρωσίας ως αντίποινα

Το κλείσιμο του γενικού προξενείου της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο και δύο ακόμα προξενικών παραρτημάτων αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μια απάντηση στην απόφαση του προέδρου Πούτιν να μειώσει κατά 755 μέλη, το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό που υπηρετεί σε αμερικανικές αποστολές στη Ρωσία.

Η διαταγή Πούτιν είχε δοθεί σαν αντίποινα για τις νέες οικονομικές κυρώσεις που υπερψήφισε το Κογκρέσο σε βάρος της Μόσχας τον Ιούλιο.

Το γενικό προξενείο θα πρέπει να κλείσει έως το Σάββατο, ενώ παράλληλα ζητήθηκε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενικών κτηρίων στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Το Κρεμλίνο είχε ισχυριστεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία θα εξισωθεί με τον αριθμό των ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ, όμως η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει εξ αρχής πως η κίνηση του κ. Πούτιν θα έβλαπτε σοβαρά τις διμερείς σχέσεις.

«Στο πνεύμα της ισότητας που επικαλείται η Ρωσία, ζητούμε από τη ρωσική κυβέρνηση να κλείσει το γενικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο […] Με αυτή την ενέργεια οι δύο χώρες θα έχουν τρία προξενεία έκαστη», αναφέρει αιχμηρά στην ανακοίνωσή της η αμερικανική διπλωματία.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ εκφράζει την ελπίδα πως η αλυσίδα των αντιποίνων θα σταματήσει εδώ, καθιστώντας όμως σαφές ότι είναι έτοιμο να αναλάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here