ΗΠΑ για Β. Κορέα: Αν αναγκαστούμε θα χρησιμοποιήσουμε στρατό

Οι πιθανότητες διπλωματικής λύσης στη Βόρεια Κορέα μειώνονται μετά από τις τελευταίες ενέργειες της Πιονγιάνγκ, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νικ Χέιλι, ενώ σημείωσε ότι, αν αναγκαστεί, η χώρα της θα χρησιμοποιήσεις τις στρατιωτικές της δυνάμεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προτιμά να μην κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Μία από τις δυνατότητές μας βρίσκεται στις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Θα τις χρησιμοποιήσουμε αν αναγκαστούμε, αλλά προτιμούμε να μην χρειαστεί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε η κ. Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεκλήθη με θέμα την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι θα προτείνει εντός των επομένων ημερών την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με χώρες που διατηρούν συναλλαγές µε τη Βόρεια Κορέα.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στην Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αποκλειστεί και ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι προσπάθειες οικονομικού πνιγμού της Βόρειας Κορέας είναι «απαράδεκτες» και πως η επιβολή κυρώσεων δεν θα λύσουν το θέμα.

Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα αποτελεί μια «κατάφορη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε εξάλλου ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια της Πιονγιάνγκ.

Την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε έντονα νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Για «νέα κλιμάκωση της απειλής» από τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here