ΗΠΑ: Εφετείο δικαιώνει διεμφυλικό έφηβο σε σχολείο

Ομοσπονδιακό εφετείο στις ΗΠΑ επιτρέπει σε διεμφυλικό έφηβο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών στο γυμνάσιο του στο Ουισκόνσιν αναιρώντας την απαγόρευση που του είχε επιβάλει το σχολείο με το σκεπτικό ότι αναφερόταν ως γυναίκα.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου στις ΗΠΑ, που προστατεύει διεμφυλικό μαθητή έναντι διακρίσεων στο αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης.

Η οικογένεια του Χουαϊτέκερ μήνυσε την εκπαιδευτική περιφέρεια της παραπάνω περιοχής το 2016, μετά από απόφαση που είχε ληφθεί και η οποία απαγόρευε στον μαθητή την χρήση της τουαλέτας των αγοριών στο γυμνάσιο (George Nelson Tremper High School) καθώς το πιστοποιητικό γέννησής του τον προσδιορίζει ως γυναίκα.

Πρόκειται για μία από τις νομικές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για τους διεμφυλικούς που διεκδικούν την ελεύθερη χρήση στις τουαλέτες των σχολείων, αλλά κι άλλων χώρων δημοσίων κτιρίων, ενώ το θέμα αυτό έχει προσλάβει και σημαντικές πολιτικές διαστάσεις.

Το δικαίωμα επιλογής στη χρήση της τουαλέτας στα σχολεία είχε προωθήσει ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συνδέοντας την χρηματοδότηση των σχολείων με την εφαρμογή της.

Ωστόσο, ο Τραμπ με Διάταγμα ακύρωσε το δικαίωμα επιλογής των διεμφυλικών μαθητών, ενώ μερικές πολιτείες έχουν αποφασίσει να ρυθμίσουν τη στάση τους, ανεξάρτητα από την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here