ΗΠΑ: Αναταράξεις από την έκθεση Μιούλερ για την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, ικανοποίησε τον πρόεδρο Τραμπ αφού δεν ζητά την παραπομπή του, εξόργισε όμως τους Δημοκρατικούς που απαιτούν να υπάρξουν συνέπειες, καθώς αναδεικνύεται θέμα περμπόδισης της δικαιοσύνης. 

 

Στις 448 σελίδες της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται τα συμπεράσματα της έρευνας που κράτησε 22 μήνες και έριξε βαριά σκιά στους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Από το έγγραφο έχουν αφαιρεθεί «ευαίσθητες» λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα μαρτύρων, καθώς και δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Ο ειδικός εισαγγελέας δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν Ντ. Τραμπ συνεργάστηκε ή συνωμότησε με τη Ρωσία ή διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει.

Κάτι συνέβη στον δρόμο για την «ολική απαλλαγή» σχολιάζει το ABC News, αναφερόμενο στην δημοσιοποίηση της έκθεσης, περιγράφοντας πως η ομάδα ερευνών που είχε συστήσει ο ειδικός εισαγγελέας δρομολόγησε ουσιαστικές πολιτικές παρενέργειες για τον πρόεδρο Τραμπ, το Κογκρέσο, αλλά και τις ηγεσίες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ανάμεσα στα περίεργα συμπεράσματα της έκθεσης σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι κι αυτό που αναφέρεται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ διέσωσε τα προσχήματα με την βοήθεια των ανθρώπων του περιβάλλοντος του, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι μερικές φορές, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές του.

«Οι προσπάθειες του προέδρου να επηρεάσει την έρευνα ήταν κυρίως ανεπιτυχείς, αλλά αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις εντολές του ή να κάνουν δεκτά τα αιτήματά του», σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σε πολιτικό επίπεδο σύμφωνα με το ABC, οι άμεσες προσπάθειες που θα γίνουν στο Κογκρέσο θα εντοπίζονται στην κατεύθυνση της απόκτησης πρόσβασης στο πλήρες κείμενο της έκθεσης του Μιούλερ, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που έχουν αφαιρεθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο Μπαρ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις σκληρές ερωτήσεις των Δημοκρατικών, κατά την κατάθεση που έχει κληθεί να δώσει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Μαΐου.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έχουν την πρόθεση να καλέσουν τόσο τον Μιούλερ, όσο και τα μέλη της ομάδας ερευνών που είχε συγκροτήσει ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί απαιτούν να υπάρξουν συνέπειες μέσω της απόδοσης ευθυνών, αφού έγινε ξεκάθαρο ότι η αναφορά του Ρόμπερτ  Μιούλερ  διαφοροποιεί μερικούς από τους βασικούς ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, σχετικά με την έρευνα για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το «Politico».

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην επιτροπή αυτή, αλλά κι άλλοι στο Κογκρέσο που έχουν ασχοληθεί με τις έρευνες, δηλώνουν ότι ο Μπαρ παραπλάνησε πολλές φορές τους ίδιους, αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη για περίπου ένα μήνα, σχετικά με την έρευνα για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι παραπλανήθηκαν κυρίως, για το αν ο Μιούλερ είχε πρόθεση να αφήσει την λήψη αποφάσεων σχετικά με την απαγγελία κατηγορίας στο Κογκρέσο.

Να σημειώσουμε πως η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη αρχίσει την δική της έρευνα προς την κατεύθυνση παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, ενώ ο πρόεδρος της, Τζέρι Νάντλερ προγραμματίζει την έκδοση κλήσεων για την παράδοση όλων των αποδείξεων της έρευνας του Μιούλερ, αλλά και των πληροφοριών που σχετίζονται με την ομάδα ενόρκων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της διεξαγωγής μιας έρευνας από το Κογκρέσο.

Στο μεταξύ και με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2020, οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ, ώστε να διατηρηθεί η πολιτική συνοχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να υπάρξει δυναμική προεκλογική παρουσία και διεκδίκηση των κρίσιμων αμερικανικών πολιτειών, για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ικανοποίηση στους Ρεπουμπλικάνους

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην έκθεση ήταν η… αναμενόμενη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter σε επαναλαμβανόμενα μηνύματα ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τη Ρωσία και καμία προσπάθεια παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που παρέμεινε σιωπηλό για αρκετές ώρες, την Παρασκευή ανακοίνωσε πως η έκθεση του αμερικανού ειδικού εισαγγελέα δεν κατάφερε να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

Από Εφημερίδα των συντακτών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here