Ιωσήφ Φίλος: “Στην Αγκαλιά του Φόβου”

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ενας φόβος γλυκός, αγωνίες, ελπίδες και προσδοκίες μαζί, κι ένα φωτεινό χαμόγελο – το χαμόγελο της νιότης: Ολα αυτά, σε ένα διαφορετικό βιβλίο από έναν νέο συγγραφέα, τον Ιωσήφ Φίλο, που μόλις κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Το “Στην Αγκαλιά του Φόβου” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Οστρια” και είναι το πρώτο βιβλίο του Ιωσήφ Φίλου. Πρόκειται για μια συλλογή 7 διηγημάτων (7 αυτοτελείς ιστορίες) οι οποίες έχουν τον ίδιο νεαρό πρωταγωνιστή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα βιωματικό ταξίδι – το γοητευτικό ταξίδι της μετάβασης από την εφηβική ζωή στην ενήλικη. Είναι μια μετάβαση που γίνεται σε εποχές δύσκολες αλλά κουβαλά πάντα μαζί του, και μεταδίδει, την αισιοδοξία της νεότητας. Και περνώντας μέσα από τις σχέσεις στην οικογένεια, το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, από πολλούς φόβους και αγωνίες, καταλήγει πάντα σε μια λυτρωτική απελευθέρωση των συναισθημάτων.

-Γιατί στην αγκαλιά του  φόβου;

«Στην αγκαλιά του φόβου» είναι το τελευταίο από τα 7 διηγήματα του βιβλίου, στο οποίο ο ήρωας καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να παραδώσει στην έμπνευσή του το έργο του.

» Έπειτα, φίλησα τα τρυφερά της χείλη και της έδω­σα να κρατήσει ένα βιβλίο με τίτλο: «Στην αγκαλιά του φόβου». Εκείνη, ενθουσιασμένη με ρώτησε τι εί­ναι αυτό το βιβλίο. Πλέον το χαμόγελο στα χείλη της ήταν ξανά ζωγραφισμένο και η ευχή που είχα κάνει κάποτε στ’ αστέρι μου, μόλις είχε πραγματοποιηθεί. Έτσι λοιπόν, αφού την αγκάλιασα και πάλι, της εί­πα: «Είναι το ευχαριστώ που τόσα χρόνια αναζητού­σα να σου πω. Είναι γιατί προφύλαξες στα μάτια σου το άστρο μου. Είναι γιατί στη ζωή αυτή, εσύ είσαι η έμπνευσή μου και εγώ ένας ρομαντικός καλλιτέχνης! »

-Τι περιλαμβάνει ο τόμος, ποιήματα, μικρές ιστορίες, πεζά;

Είναι μια συλλογή διηγημάτων (7 αυτοτελείς ιστοριούλες), η οποία έχει τον ίδιο νεαρό πρωταγωνιστή για ήρωα και στα 7. Είναι βιωματικό βιβλίο καθαρά και ο απώτερος σκοπός του, είναι να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες-ανησυχίες που βιώνει.

-Πότε γράφτηκαν αυτά;

Γράφτηκαν μέσα στα 2 τελευταία χρόνια και εκφράζει τη μετάβαση του νέου από την εφηβική ζωή στην ενήλικη.

-Πόσο συμβάλλει η κρίση στη δημιουργία αυτων των μορφών έκφρασης;

Η κρίση είναι μια επίκαιρη κατάσταση, η οποία έχει επηρεάσει τις ζωές όλων των ανθρώπων και έχει δημιουργήσει σαν αποτέλεσμα, κρίσεις μέσα στην οικογένεια, κρίση ηθικών αξιών, κρίση στα όνειρα και στην ελπίδα των νέων.  Παρότι δεν αναφέρεται άμεσα μέσα στο βιβλίο, σαφώς έχει επηρεάσει τον ήρωα.

-Πως και γιατί ένα νέο παιδί ασχολείται με τη συγγραφή;

θα απαντήσω μ’ ένα κομμάτι μέσα από το βιβλίο:

Και κάπως έτσι μια μέρα

βρήκα τη θέληση διστακτικά να τον ρωτήσω: «Εαυτέ

μου, αν ακόμα κατοικείς μέσα μου και μπορείς να μου

μιλήσεις, πες μου ειλικρινά, τι είναι αυτό που αγα-

πάς περισσότερο στη ζωή;» Κι εκείνος, εξουθενωμέ-

νος και ταλαιπωρημένος από τις πληγές του, μου είπε

σιωπηλά: «H γραφή!» Κι εγώ έπειτα συνέχισα: «Και

γιατί την αγαπάς ακόμα; Αφού σ’ έχει ρημάξει», αλ-

λά εκείνος απάντησε: «Γιατί πάντοτε μου άρεσε πά-

νω απ’ όλα να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να

τους εκφράζομαι ειλικρινά, χωρίς να με σκιάζει τίπο-

τα»…

 -Τι σου προσφέρει αυτή; -Ζεις και δημιουργείς στη Χαλκίδα. Προσφέρει ευκαιρίες έκφρασης ο τόπος; 

Με βοηθά πολύ στο να επικοινωνώ και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τους ανθρώπους. Στο να είμαι ειλικρινής. Να αποδέχομαι τον εαυτό μου. Και παράλληλα να νιώθω τη χαρά ενός δημιουργού.
Όσον αφορά τον τόπο, θεωρώ ότι προσφέρει, λόγω της ομορφιάς του, πολλά ερεθίσματα, τα οποία βοηθούν ένα δημιουργό, να εκφραστεί, να αισθανθεί οικεία και να μπορεί να επικοινωνεί πιο άμεσα.

-Πόσο σημαντικό είναι για τους νέους να ζουν και να δημιουργούν στη γενέθλια γη; -Τι θα ακολουθήσει;

Η πόλη μας είναι οι ρίζες του κάθε ανθρώπου. Είναι το περιβάλλον και τα πρόσωπα που έχουν επηρεάσει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Είναι η Ιθάκη του και οφείλει να την τιμά και να τη σέβεται.

Σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στην πορεία, θα ήθελα σε λίγο καιρό να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here