Ιωάννης Παπαζήσης: «Νιώθω τύψεις για την οποιαδήποτε πολυτέλεια βιώνω»  

 

 

Συνέντευξη: Κέλλυ Σταμούλη*

 

Φωτογραφίες: από την παράσταση: Γιώργος Αναστασάκης.

Λοιπές φωτογραφίες: Instagram

 Ατίθασος αλλά και ευγενής, τσαλακωμένος αλλά και γοητευτικός, χαμογελαστός αλλά και “macho”, αιθεροβάμων αλλά και γήινος.  Ο Ιωάννης Παπαζήσης είναι ξεκάθαρα μία ύπαρξη που ζει μέσα στην αντίθεση και το παράδοξο.  Τη μέρα –φανταζόμαστε- διαβάζει τους απαιτητικούς ρόλους που του ανατίθενται, ενώ όταν σουρουπώσει βυθίζεται στη μελέτη επιστημονικών πονημάτων, που αφορούν στο Σύμπαν και τις μαύρες τρύπες.  Η κουβέντα μαζί του είναι μία αποκάλυψη.  Ακριβώς όπως και οι ερμηνείες του, που εκτοξεύουν σε υψομετρικά άκρα τους ρόλους που ενσαρκώνει.  Τι μας είπε ο Γ. Στάνκογλου για τον Ιωάννη και βίντεο με ποίηση Ν. Μοσχοβάκου.

 

Ιωάννη μόλις τώρα έβλεπα στο Νετφλιξ την ταινία «Ο ταλαντούχος κύριος Ριπλέι».

Την λατρεύω αυτήν την ταινία

 

Ας υποθέσουμε ότι έπρεπε να υποδυθείς έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.  Ποιόν θα επέλεγες;

Είναι τόσο δελεαστικός ο ρόλος του Ματ Ντέιμον, άρα αυτόν θα επέλεγα.  Από την άλλη ο Τζούντ Λο έφερε κάτι που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια στο σινεμά.  Την απόλυτη λάμψη ενός ηθοποιού.  Τέτοια λάμψη, πιο πριν, είχαμε δει στον Αλαιν Ντελόν.  Συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε κάποιος ηθοποιός εύκολα να ξεπεράσει τον Τζουντ Λο στην ταινία αυτήν.

 

Θαυμάζεις δηλαδή τους λαμπερούς ηθοποιούς;

Είναι μεγάλο προσόν και τύχη να εκπέμπεις αυτό το φως στη σκηνή αλλά και στη ζωή.

Η Μελίνα Μερκούρη εξέπεμπε αυτό το φως;

Η Μελίνα θεωρώ ότι είχε εκτόπισμα.  Φως είχε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

 

Θαυμάζεις κάποιον Πολιτικό;

Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ένας σπουδαίος Πολιτικός.

 

Μητσοτάκης-Τσίπρας.  Ποιόν θα προτιμούσες να υποδυθείς;

Σ΄επίπεδο υποκριτικής και μόνο, θα προτιμούσα να ενσαρκώσω τον Μητσοτάκη.  Μ΄ερεθίζει πιο πολύ να κατασκευάσω τον συγκεκριμένο άνθρωπο.  Τώρα, αν με ρωτήσεις με ποιόν θέλω να πιω καφέ, θα σου έλεγα τον Αλέξη. Είναι πιο γήινος, πιο κοντά σ΄εμένα.  Αυτό σημαίνει ότι ο Τσίπρας δεν παρουσιάζει υποκριτικό ενδιαφέρον για εμένα.  Αυτόν που θέλω όμως κυριολεκτικά, σε 10-15 χρόνια να υποδυθώ είναι τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Τι σε ιντριγκάρει στον Ανδρέα Παπανδρέου και ονειρεύεσαι την ερμηνεία αυτήν;

Σπουδαίος ρόλος!  Απορώ πως δεν έχει γίνει ακόμη ταινία η ζωή του.  Ο Ανδρέας διέθετε έναν μαγικό, σπάνιο συνδυασμό.  Εκτόπισμα και φως μαζί!  Αγγιζε τα όρια της μη ανθρώπινης ύπαρξης.  Περνούσε από δίπλα σου και η υπόστασή του σε συνέπαιρνε!

 

Αυτήν την αγάπη για τον Ανδρέα την «κληρονόμησες» από τους γονείς σου;

Οπωσδήποτε.  Ο πατέρας μου άλλωστε ήταν οικοδόμος.

 

Γιατί το υπογραμμίζεις; Σ΄ έχει, με έναν τρόπο, καθορίσει η δουλειά του πατέρα σου;

Σίγουρα!  Εχω τρομερή ευαισθησία στους ανθρώπους που παλεύουν για το μεροκάματο.  Από την άλλη διατηρώ μία αμφισβήτηση έναντι των ανθρώπων που τα βρίσκουν όλα έτοιμα.

 

Δηλαδή με γόνο πλούσιας οικογένειας δεν θα έβρισκες κάποιον κοινό τόπο;

Δυστυχώς όχι.  Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που λέω είναι κατ΄ εξοχήν ταξικό, αλλά μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι έτσι έχει διαμορφωθεί η φύση μου.

 

Ποια είναι δηλαδή η διάσταση που δίνεις στο άνθρωπο του μεροκάματου αναφορικά μ΄ εσένα;

Νιώθω τύψεις για οποιαδήποτε πολυτέλεια μπορεί ηθελημένα ή όχι να βιώνω.  Θεωρώ σχεδόν κατακριτέο που μπορώ να έχω το αυτοκίνητό μου, να μένω στο όμορφο διαμέρισμά μου ή να πάω ταξίδι στη Νέα Υόρκη, εάν το θελήσω.  Ακόμη κι αν όλα αυτά τα έχω κατακτήσει καθαρά μέσα από την προσωπική εργασία μου, μέσα μου τα κατακρίνω, ως μη αποδεκτά.

 

Εχει ένα ενδιαφέρον να μας πεις γιατί αμφισβητείς τόσο έντονα τις υλικές απολαύσεις, παρότι, σ΄ ένα βαθμό, μπορείς και τις βιώνεις στην καθημερινότητά σου.

Ο πατέρας μου, από την αρχή της καριέρας μου, πάντα μου έλεγε: «Μην ξεχάσεις ποτέ ότι είμαστε οικογένεια σοβατζίδων».  Αυτό καθόρισε την κοσμοθεωρία μου.  Εντωμεταξύ και εγώ και ο Στάνκογλου και ο Συσσοβίτης (σημείωση: βασικοί ήρωες στον Προμηθέα Δεσμώτη και οι τρεις ως άνω ηθοποιοί) είμαστε παιδιά οικοδόμων!  Και οι τρεις έχουμε ξεκινήσει από την οικοδομή, τα πρώτα ένσημά μας..

Οπότε τι σε κεντρίζει στον απέναντι για να τον συναναστραφείς;  Δίνεις βάση και σε θέματα καταγωγής κλπ;

Όχι σε καμία περίπτωση δεν ανατρέχω σε καταγωγές ή παιδικά χρόνια.  Θέλω απλώς να με κάνεις να μην σηκωθώ να φύγω από την κουβέντα.  Θέλω δηλαδή η ενέργειά σου να με κρατήσει κοντά σου.

 

Ταλέντο στην υποκριτική.  Δώσε μας έναν ορισμό.

Στην υποκριτική αλλά και εν γένει το ταλέντο για μένα σημαίνει να φέρεις «κάτι» ξεχωριστό ως προσωπικότητα.  Ειδικότερα όμως στη δουλειά μας το ταλέντο συνοψίζεται κατά βάση στην πολλή δουλειά.

 

Η τεχνική ενός καλού ηθοποιού, που στοχεύει;

Στο να κάνεις το ψέμα σου αλήθεια σου.

 

Ο έρωτας είναι ένα ψέμα;

Ο έρωτας είναι το κυνήγι της Ουτοπίας, μέσα σε μία πραγματικότητα δυσβάσταχτη και αισιόδοξη μαζί.

 

Στον κινηματογράφο υπάρχει τέτοια απεικόνιση του έρωτα;

Η ταινία “The Notebook” συνιστά οπωσδήποτε μία γλαφυρή απεικόνιση του ιδεατού έρωτα.

 

Σου αρέσει να σου ζητάνε συνέντευξη;

Οταν ο συνομιλητής έχει ενδιαφέρον, ναι μου αρέσει.  Λίγες συνεντεύξεις έχω πραγματικά ευχαριστηθεί.

 

Θα μου πείς μία συνέντευξη που έχεις κυριολεκτικά ευχαριστηθεί;

Με την Στέλλα Χαραμή, για το monopoli.gr.  Εξαιρετική συνέντευξη!

 

Η άποψή σου για τη Θρησκεία ποιά είναι Ιωάννη;

Στο σπίτι μου επικρατούσε ανέκαθεν το “κάθε εκκλησάκι και σταυρός, κάθε εκκλησάκι και κερί”.  Στην πορεία, διαμορφώνοντας πλέον τη δική μου άποψη, την αμφισβήτησα την εκκλησία.  Την εκκλησία ως θεσμό, όχι τη Θρησκεία.  Πιστεύω στο Θεό, αλλά στον Θεό που έχω φτιάξει εγώ μέσα μου.

 

Σε ποιόν Θεό λοιπόν πιστεύεις;

Διαβάζω πολύ ό,τι αφορά σε μεταφυσικές θεωρίες, για το σύμπαν κλπ.  Ολη αυτή η συμπαντική εκρηκτική ενέργεια, που αδιαμφισβήτητα υπάρχει έξω από τη Γη, θεωρώ ότι είναι ο Θεός μας.  Αν διαβάσεις και εντρυφήσεις κάπως στα πονήματα του Δημήτρη Νανόπουλο, τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα, θα με καταλάβεις.

Ποιο βιβλίο του κ. Νανόπουλου μας προτείνεις;

Το βιβλίο «Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο».  Ο τρίτος βράχος είναι η Γη.  Τώρα, αν την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου την συνδυάσεις με την παρακολούθηση του ντοκυμαντέρ του Ντι Κάπριο “Before the Flood” θα συνειδητοποιήσεις πόσο ελαχιστότατοι είμαστε, τόσο εμείς όσο και η Γη μας, αναφορικά με το άπειρο του Σύμπαντος.

 

Πιστεύεις συνεπώς ότι υπάρχει ζωή έξω από τη Γη;

Είμαι κάθετα σίγουρος! Εννοείται ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή!

 

Και πως είναι δυνατό να μην την έχει ανακαλύψει ακόμη ο άνθρωπος δυνάμει των τόσο προηγμένων μέσων που διαθέτει;

Μα υπάρχουν τρισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα και οι αποστάσεις είναι εξωφρενικά μεγάλες! Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή μόνο σε αυτό το μικρό πραγματάκι που ονομάζεται Γη!  Εξάλλου, για να εντοπίσουμε τις εξωγήινες ζωές, ούσες μέσα στο άπειρο του Σύμπαντος, θα πρέπει ο άνθρωπος να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο επαναστατικό κεκτημένο της Επιστήμης.  Επιπλέον, υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα ο προβληματισμός μήπως η Γη τελεί  σε Μαύρη Τρύπα, κάτι που σημαίνει ότι υφίσταται αποκοπή από το χρόνο και το χώρο.  Μεσούσης της παραπάνω έρευνας υπάρχει ασφαλώς σε εξέλιξη και η υπέρτατη έρευνα του CERN που εστιάζει στην εν γένει αποκωδικοποίηση του «σωματιδίου του Θεού».

 

Θα μας εξηγήσεις με απλά λόγια τα περί «σωματιδίου του Θεού»;

Το «σωματίδιο του Θεού», ή, πιο επιστημονικά, το «σωματίδιο Χιγκς», αποτελεί ένα μποζόνιο, το οποίο εντοπίστηκε το 2012 μετά από αγωνιώδη έρευνα των επαιόντων Επιστημόνων, με πρωτεργάτη στην έρευνα, τον κορυφαίο Λέντερμαν.  Σίγουρα η κατανόηση όλων αυτών των φυσικών φαινομένων απαιτεί καθολική μελέτη και ολοκληρωτική αφιέρωση ζωής, με κάθε επιφύλαξη λοιπόν, έχω καταλάβει ότι η εξήγηση του συγκεκριμένου σωματιδίου θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση του φαινομένου της μάζας, που συνιστά και την αφετηρία της ζωής.  Για ασφαλή πάντως συμπεράσματα και με δεδομένο ότι πρόκειται για περίπλοκα αλλά άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν στο Σύμπαν, σου προτείνω Κέλλυ, τη μελέτη των επιστημονικών πονημάτων, που μπορεί ο καθένας μας να διαβάσει στο διαδίκτυο.

 

Οπότε σε ιντριγκάρει φαντάζομαι να διακτυνιστείς με Διαστημόπλοιο;

Όσο τίποτε άλλο!  Η ιδέα του να βγω έξω από τη Γη με σαγηνεύει.  Είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου!

Τι είναι αυτό που σε καθηλώνει τόσο πολύ σε μία διαστημική πτήση;

Αγωνιώ να συνειδητοποιήσω έμπρακτα την ελαχιστότητα του ανθρώπου, την ματαιότητα των πράξεών μου.  Οτι εντέλει η ζωή είναι ένα δώρο και οφείλω να τη ζω πρωτίστως με νηφαλιότητα.

 

Τι είναι αυτό που θες να ζήσεις νηφάλια και το πετυχαίνεις αναλογιζόμενος την ελαχιστότητά σου;

Θα σου δώσω το εξής παράδειγμα.  Σε λίγες μέρες παίζουμε στην Επίδαυρο τον Προμηθέα Δεσμώτη.  Η ιδέα της Επιδαύρου μου προκαλεί αυτομάτως μία ταχυκαρδία.  Λίγα λεπτά πριν πατήσω στην Ορχήστρα για να παίξω και προκειμένου να κατευνάσω αυτόν τον ταχύκαρδο πανικό μου, αναλογίζομαι ακριβώς αυτά που σου περιέγραψα.  Το πόσο μαθηματικά “μικρά” είναι όλα αυτά που ζούμε σε σχέση με το άπειρο του Σύμπαντος.  Συνεπώς εγώ δεν έχω να αποδείξω τίποτα, είναι εντελώς μάταιο να αγχώνομαι για την ερμηνεία μου στην Επίδαυρο.  Οφείλω απλώς στον εαυτό μου να παίξω όμορφα.  Απομυθοποιώντας τις δύσκολες καταστάσεις που μου επισυμβαίνουν, κατορθώνω να τις βιώνω “αναίμακτα”.

 

Αφού αναφέρθηκες στον Προμηθέα Δεσμώτη, πέσμου ποιόν θεωρείς πιο “ελεύθερο”.  Τον ατίθασο Προμηθέα, ο οποίος όμως είναι αλυσοδεμένος στο βράχο, ή τον Ερμή που, αν και φαινομενικά ελεύθερος, διέπεται από έντονη δουλοφροσύνη;

Ο πρώτος είναι ελεύθερος πνευματικά, ο δεύτερος σωματικά.

 

Εσύ ποια ελευθερία από τις δύο θεωρείς πιο ουσιαστική;

Για χάρη της συνέντευξης κατανοώ ότι θα έπρεπε να πω ότι προτιμώ την πνευματική ελευθερία.  Δηλαδή τον Προμηθέα.  Στην πραγματικότητα όμως θέλω την ελευθερία του Ερμή.  Εννοώ δηλαδή ότι δεν θα θυσίαζα το δώρο της ζωής για τα πιστεύω μου, όπως ο Προμηθέας, αλλά και τόσοι άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι.  Με άλλα λόγια αν ήμουν ο Τσε Γκεβάρα, θα έπαιρνα μία βαλίτσα και θα πήγαινα στις Μαλδίβες!

Τι φάση ακριβώς διανύεις Ιωάννη; Με προβληματίζουν τα τολμηρά που μου καταθέτεις!

Βρίσκομαι προφανώς σε μία φάση καθολικής αναίρεσης, ακόμη και τον αγώνα για τα ιδανικά και τα πιστεύω του ανθρώπου, τα θεωρώ παντελώς μάταια.  Ακόμη, έχω την αίσθηση, ότι στο απώτερο μέλλον, η ανθρωπότητα θα βαδίζει αποκλειστικά με βάση την εξέλιξη, υπό την έννοια της εξελικτικής τεχνολογίας και θα αποκοπεί από οποιαδήποτε έννοια ιδανικών και γενικώς πνευματικών ελευθεριών.

 

Με αυτά που μου λες ανυπομονώ να δω το “μανδύα” που προσδίδεις στον Ερμή με την ερμηνεία σου.

Ο Ερμής είναι ένας “ταχυδρόμος της πλάκας” έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δεν είναι Θεός!

 

Δώσε μας ένα δυνατό στιγμιότυπο του Προμηθέα Δεσμώτη, που πρόκειται να απολαύσουμε στην Επίδαυρο στις 20, 21 και 22 Αυγούστου.

Εισέρχεται στην Ορχήστρα του Θεάτρου ο Προμηθέας (Γιάννης Στάνκογλου), αλυσοδεμένος, με μία μουσική πολύ αισθαντική, με όλους τους ηθοποιούς επί σκηνής σκοτεινούς, σε μία συνθήκη πολύ άγρια, πολύ μεστή.  Ξαφνικά, εκεί που αρχίζει ο λόγος, ο Στάνκογλου εισάγει τρελλά “μπίτια” αγγίζει τα όρια του psychedelic party και όλο το σκηνικό μεταλλάσσεται! Ο Άρης Μπινιάρης, ο Σκηνοθέτης μας, έχει κάνει εκρηκτική δουλειά.  Εγώ που σπάνια αποδίδω εύσημα, στον Μπινιάρη πραγματικά βγάζω το καπέλο!

Επικοινωνήσαμε με τον Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος μας είπε τα εξής για τον Ιωάννη Παπαζήση: «Τον Ιωάννη τον γνώρισα προ 20ετίας σχεδόν, στο Hardcore του Ντένη Ηλιάδη.  Ηταν ένας καβαλημένος νεαρός!  Με την πάροδο των χρόνων ο Ιωάννης εξελίχθηκε σ΄έναν όμορφο άνθρωπο και δεινό επαγγελματία.  Έκτοτε βρίσκεται υπό διαρκή εξέλιξη και άνοδο.  Είμαι ευτυχής που παίζουμε μαζί στον Προμηθέα Δεσμώτη.

 

Ο Ιωάννης Παπαζήσης υποδύεται τον Ερμή στην παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, παραγωγή Θέατρο Πορεία κ΄ συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.  Επόμενες παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών/Επιδαύρου, στις 20, 21 και 22 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

*Η Κέλλυ Σταμούλη είναι Δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά και Θέατρο στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here