Ιωάννα Βασιλακοπούλου: Myrtillo της ευκαιρίας και  της φιλανθρωπίας

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ο Πολυχώρος Μyrtillo Café  είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έτος ίδρυσης 2013 σύμφωνα με νόμο 4019/2011, η οποία έχει σκοπό την εκπαίδευση και προώθηση στην αγορά εργασίας νέων ατόμων από ευάλωτες  κοινωνικές ομάδες (άτομα με σωματικές και νοητικές αναπηρίες).

Ο Πολυχώρος Μyrtillo Café  λειτουργεί επιχειρηματικά ως καφέ – πολυχώρος λόγου/τέχνης, που σε συνδυασμό με τα ποιοτικά είδη εστίασης, παρέχει και πολλές στοχευμένες υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, σεμινάρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, μουσικές βραδιές κλπ, με τους πελάτες του να προέρχονται από όλα τα ηλικιακά και κοινωνικά στρώματα της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας.  Εξηγεί η Ιωάννα Βασιλακοπούλου,  Διευθύντρια Myrtillo Cafe.

-Φιλοδοξία της επιχείρησης;

Είναι  να παραμένει μια καινοτόμος, πρωτοποριακή και «έξυπνη» επιχείρηση κοινωνικής ευθύνης, επινοώντας νέες ιδέες και προσφέροντας νέες υπηρεσίες κυρίως από εργαζόμενους  ευάλωτων  ομάδων που προσπαθεί να βοηθήσει.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Myrtillo με αριθμούς;

  • απαριθμεί 22 εγγεγραμμένα μέλη, που λειτουργούν εθελοντικά και ασκούν εποπτικό ρόλο.
  • εργοδοτεί με κανονικό μισθό και ασφάλιση 13 άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες  ομάδες (με σύνδρομο Asperger, κώφωση, εγκεφαλική παράλυση, μαθησιακές δυσκολίες), καθώς και 3 τυπικούς.
  • εκπαιδεύει άλλα άτομα από ευάλωτες  ομάδες με σκοπό την προώθηση και αυτών στην αγορά εργασίας.
  • κατά καιρούς απασχολεί ασκούμενους, άστεγους και άλλους εργαζόμενους από ευπαθείς ομάδες και προάγει τον εθελοντισμό, ανάλογα με τις περιστάσεις.

-Πως ξεκινήσατε;

Είναι μια επιχείρηση που ξεκίνησε με μηδέν κεφάλαιο και μέχρι τώρα δεν έχει δεχθεί κρατικές ή ιδιωτικές χρηματικές επιδοτήσεις, πλην δωρεών σε είδη εξοπλισμού, ενώ συνεχίζει να βασίζεται αποκλειστικά στις επιχειρηματικές δραστηριότητές της και να εκπαιδεύει τα ευάλωτα άτομα στην αυτοδιαχείριση και ατομική πρωτοβουλία και ευθύνη.

-Και επιχείρηση της χρονιάς;

Το 2014 έλαβε το βραβείο της ‘Κοινωνικής Επιχείρησης της χρονιάς’ (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πρόγραμμα ‘Επιχειρώντας Αλλιώς’).

Το Φεβρουάριο 2016 η επιχείρηση μετακόμισε σε παραχωρηθέντες από το δήμο Αθηναίων πολυχώρους στο πάρκο ΚΑΠΑΨ/ πάρκο ‘Για το Παιδί και τον Πολιτισμό’’, οδ. Τριφυλίας και Λάμψα, περιοχή Αμπελοκήπων/Πανόρμου.

Οι εργαζόμενοι του Myrtillo είναι οι μόνοι στην Ελλάδα που αγωνίζονται να συνδυάσουν ‘Φιλανθρωπία και Επιχειρηματικότητα’ με τις δικές τους δυνάμεις.

Η  συνεργασία μας στο πλαίσιο  των αρχών της  Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας  μπορεί να έχει αμοιβαίο όφελος στους κοινωφελείς  σκοπούς μας.

 

www.myrtillocafe.gr 

Instagram: https://www.instagram.com/myrtillocafe/

Facebook: https://www.facebook.com/Myrtillo/

Twitter: https://www.twitter.com/myrtillocafe

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here