Ιωάννα Παπαγιάννη: «Πέτρινοι φάροι Ελλάδος»

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Στέκουν αγέρωχοι σε καιρούς και μποφόρ εδώ και τόσα χρόνια. Θαύματα αρχιτεκτονικής τελειότητας.  Στην Ελλάδα υπάρχουν 150 φάροι που έχουν κατασκευαστεί από το 1880 έως το 1930, σε  βραχονησίδες, ακρωτήρια – σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και πρεσβευτές της ναυτικής της παράδοσης. Κατασκευάστηκαν από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών καταστράφηκαν και άρχισαν να επισκευάζονται μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, που εξακολουθούν να συμβάλλουν στην εύπλοια και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Οι πέτρινοι φάροι αποτελούν παραδοσιακά μνημεία και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολη η συντήρησή τους. Πόσω μάλλον που κατά την πρώτη τους επισκευή, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί έχασαν τον αρχικό τους χαρακτήρα καθώς χρησιμοποιήθηκαν «ανοίκεια» υλικά (π.χ., τσιμέντο, σκυρόδεμα).

Από προχθές και έως τις 30 Αυγούστου το Εργαστήριο Δομικών Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με διευθύντρια την καθηγήτρια Ιωάννα Παπαγιάννη, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδρου και την Ομάδα «Φάρος 8022», οργανώνει στην Άνδρο έκθεση φωτογραφιών με πέτρινους φάρους της Ελλάδας. Να σημειώσουμε ότι οι πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι αποτελούνται από τον πύργο, στην άκρη του οποίου υπάρχει η λάμπα, και δίπλα βρίσκεται το «φαροσπίτι», η κατοικία του φαροφύλακα. Πλέον, ελάχιστοι φάροι είναι επανδρωμένοι ή επιτηρούμενοι από φαροφύλακες. Αντ’ αυτών υπάρχουν περίπου 2.000 φωτοσημαντήρες, ένα είδος «φανοστάτη της θάλασσας», οι οποίοι αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς φάρους. Συνολικά, η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα φαρικά δίκτυα στον κόσμο.

-Μόνο έκθεση φωτογραφίας;

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015 και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της ‘Έκθεσης, Ημερίδα με θέμα: «Πέτρινοι Φάροι: από το χθες στο σήμερα». Η Ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Έκθεσης.

-Πως δημιουργήθηκε η έκθεση;

Η Έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EC-PHAROS – Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη πέτρινων φάρων» που συντονίστηκε από το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του ΑΠΘ. Η Έκθεση έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (2007, 2008), στην Κύπρο (2007), στην Αλεξανδρούπολη (2008), στη Μυτιλήνη (2012) και στον Πειραιά (2013). Αποτελεί το αντικείμενο της επιστημονικής προσέγγισης των πέτρινων Φάρων στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο, το ρόλο που έπαιξαν στη ναυσιπλοΐα, τα προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα και τη δυνατή αξιοποίησή τους ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΙINFO

Έκθεση:

“Πέτρινοι Φάροι: από το χθες στο σήμερα”

Διάρκεια: 5 – 30/8

Ώρες λειτουργίας: 10:30 – 14:00 και 18:00 – 22:00

Λιμάνι Γαυρίου Άνδρου

Κατάστημα Παπαπαναγιώτου

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here