Ιωάννα Κουλοχέρη: Η Τήνος τιμά τον Γιάννη Μανιατάκο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινιάζει στις 26 Αυγούστου 2017 την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, γλύπτη και ζωγράφου, με τίτλο «Πυρ, Γυνή και Θάλασσα εποίησαν την ψυχή μου». 

Που γεννήθηκε;

Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλομοχώρι της Μάνης το 1935 και εκεί ετάφη, σύμφωνα με την επιθυμία του, όταν έφυγε από τη ζωή στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. και την τελείωσε το 1965. Το 1971 διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Δίδαξε Γλυπτική σε περισσότερους από τριακόσιους σπουδαστές, οι οποίοι σήμερα είναι καλλιτέχνες, ειδικευμένοι τεχνικοί αρχαιολογικών χώρων και ελεύθεροι επαγγελματίες μαρμαρογλύπτες που συνεχίζουν την παράδοση του ιερού νησιού της Τήνου, πρώτου και μεγαλύτερου λίκνου της νεότερης Ελλάδας στην Τέχνη και ειδικά στη Μαρμαροτεχνία.

-Η αναδρομική αυτή έκθεση τι περιλαμβάνει;

Έναν  ικανό αριθμό από ζωγραφικά έργα, έργα βυθού και αγάλματα ποικίλων διαστάσεων σε μπρούντζο, γύψο και κερί, αντιπροσωπευτικά της μακρόχρονης καλλιτεχνικής του πορείας.

-Εκτίθεται και ένα σπάνιο έργο; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ι.ΤΗ.Π. θα εκτεθεί και το γύψινο πρόπλασμα του περίφημου γλυπτού του Γιάννη Μανιατάκου «Δημήτριος Φαληρεύς», που κοσμεί τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Με την έκθεση, το οπτικό υλικό και τον κατάλογο που τη συνοδεύουν, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Τήνου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο του.

Εγκαίνια: 26 Αυγούστου 2017 και ώρα  20:00

Διάρκεια: 26 Αυγούστου – 31 Οκτωβρίου 2017

Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Επιμέλεια έκθεσης: Θοδωρής Μανιατάκος

Συντελεστές: Μ. Παπαδημητρίου, Κ. Παπαγεωργίου, Ι. Κουλοχέρη

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here