Ινστιτούτο Goethe : Το συνέδριο για Αναθεώρηση Συντάγματος και Σύστημα Διακυβέρνησης

Συνέδριο για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το Σύστημα Διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε χθες 11/10/2016 από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών. 

Συνέδριο για Αναθεώρηση του Συντάγματος

Το διήμερο Συνέδριο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος κάλυψε διάφορες θεματικές ενότητες, φιλοξενώντας έμπειρους  ομιλητές, ικανούς να αναλύσουν τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και να προτείνουν πιθανές λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό του, στοχεύοντας παράλληλα στην διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των ομιλητών και του κοινού.

Συνέδριο για Αναθεώρηση του Συντάγματος

Στη θεματική ενότητα που αφορούσε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και το Σύστημα Διακυβέρνησης, η συζήτηση ξεκίνησε με τον  Κώστα Χρυσόγονο, Ευρωβουλευτή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  να αναφέρει πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αλλάξει πολιτικό προσανατολισμό. Μέσα σε αυτή την χώρα επικρατεί »λιγότερη δημοκρατία σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη» και τα κόμματα δυσλειτουργούν ως φορείς έκφρασης, είπε και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει λιγότερη ασυδοσία για τα μέλη της πολιτικής τάξης, προτείνοντας μετατροπές στα άρθρα 29, 32,54,62,68 και 86 του Συντάγματος.

Κώστας Χρυσόγονος

Αναλυτικότερα:

Άρθρο 29 : Να υπάρχει στο εσωτερικό των κομμάτων εσωτερική οργάνωση και να τηρούνται οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.Να απαιτείται πλήρης διαφάνεια σχετικά με την χρηματοδότησή τους από το κράτος και να ελέγχονται οι προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων τους.

Άρθρο 32 : Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η  πλειοψηφία που απαιτείται να μην προβλέπεται η διάλυση της Βουλής.

Άρθρο 54 : Κατάργηση των βουλευτών της επικρατείας ή η εκλογή ενός συγκεκριμένου αριθμού από Έλληνες του εξωτερικού και η προσθήκη ενός νέου κωλύματος που θα αφορά την βουλευτική θητεία , με σκοπό να ανοίξει η πολιτική τάξη στην χώρα και να καταπολεμηθούν οι παθογένειες.

Άρθρο 62 : Περιορισμός βουλευτών των μεικτών εγκλημάτων.

Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ότι  »στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το 99% των αιτήσεων άρσεως ασυλίας γίνονται δεκτά».

Άρθρο 68 : Σύσταση εξεταστικών επιτροπών με ασφαλιστική δικλείδα για την μειοψηφία.

Άρθρο 86 : Να περισταλεί η ποινική προστασία των πρώην και νυν υπουργών.

Στη συνέχεια,  τον λόγο ανέλαβε ο κύριος Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Χαράλαμπος Ανθόπουλος

Κρίνοντας »αναγκαία και ευπρόσδεκτη» την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντικρίσει τις τάσεις αυτοκαταστροφής του πολιτικού συστήματος. Απαιτούνται θεσμοί εγγύησης που θα περιορίζουν και παράλληλα θα στέκονται δίπλα στα πολιτικά όργανα του κράτους, υποστήριξε. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να έχει αυξημένες εγγυητικές αρμοδιότητες, όπως το δικαίωμα αναπομπής του νομοσχεδίου, συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά ο κύριος Γιώργος Γεραπετρίτης , Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Γιώργος Γεραπετρίτηςμίλησε για ριζική αναδιάταξη του συστήματος διακυβέρνησης και τόνισε πως αυτό που λείπει είναι το διαβουλευτικό πνεύμα που θα έχει ως αφετηρία ότι μπορούμε να αλλάξουμε άποψη στα πολιτικώς φορτισμένα θέματα και »δόγματα» για το καλό του Συντάγματος και της πολιτείας.

 

 

Τέλος,ο κύριος Γιάννης Τασόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Γιάννης Τασόπουλος

χαρακτήρισε την Αναθεώρηση  ως εικονικό φάρμακο για το πολιτικό σύστημα( μνημόνια) και μια προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης. Σκιαγραφώντας την πολιτική ταυτότητα της Ελλάδας βάσει του Συντάγματος του 1975,  καταλήγει πως το σύνολο της ευθύνης για την κατάσταση της χώρας την φέρει ο πρωθυπουργός. Το Σύνταγμα είναι επικίνδυνο όταν δίνει την ευθύνη σε ένα πρόσωπο, αλλά γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο όταν την  δίνει σε παραπάνω από ένα πρόσωπα που δεν τηρούν τις ευθύνες , τις αρχές και τις αξιακές ευαισθησίες τους, ανέφερε.

Κλείνοντας την συζήτηση , η Προεδρεύουσα κυρία Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου,

Ισμήνη Κριάρη

τόνισε πως  η πολιτική καλλιέργεια και η διαβούλευση της δημοκρατίας σε έναν χώρο διαλόγου είναι στοιχεία που αγνοούνται και έχουν οδηγήσει σε κραδασμούς το πολιτικό σύστημα και την πολιτική ζωή της χώρας. Δηλώνει πως αρχικός σκοπός του Παντείου Πανεπιστημίου ήταν να ανεβάσει το επίπεδο της πολιτικής φιλοσοφίας της Ελλάδας.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here