Ινδονησία: Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι-Δεν υπήρχε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για κατολισθήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις

Το τσουνάμι στην Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 1.400 στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

«Τραυματίστηκαν 1.459 άνθρωποι και 128 συνεχίζουν να αγνοούνται», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.

Το παλιρροϊκό κύμα προκλήθηκε από υποθαλάσσια έκρηξη και κατολίσθηση του ηφαιστείου Κρακατόα.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, η Ινδονησία δεν διαθέτει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για κατολισθήσεις ή ηφαιστειακές εκρήξεις.

Όπως έγραψε στο twitter, «το σημερινό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είναι για σεισμική δραστηριότητα. Η Ινδονησία πρέπει να οικοδομήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι που παράγονται από υποβρύχιες κατολισθήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα αυτό είχε να λειτουργήσει από το 2012 εξαιτίας «βανδαλισμών, περιορισμένων κονδυλίων και τεχνικών ζημιών»

Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις που προκαλούν μετατόπιση νερού είναι σχετικά σπάνια.

Σε αντίθεση με τα κύματα που προκαλούνται από τους σεισμούς, η εγγύτητα του ηφαιστείου με τις ακτές έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν, εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρότερι από το Open University (Βρετανία).

«Τα ειδικά εργαλεία για την καταγραφή των τσουνάμι εγκαθίστανται με τρόπο που να ανιχνεύουν τα τσουνάμι που προκαλούνται από τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ των τεκτονικών πλακών», σημείωσε ο επιστήμονας.

«Ακόμα κι αν υπήρχε ένα τέτοιο μέσο κοντά στο Κρακατόα, το ηφαίστειο είναι τόσο κοντά στις ακτές που ο συναγερμός έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν δεδομένης της ταχύτητας με την οποία κινήθηκαν τα κύματα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here