Ενταση και κόντρες σκαφών στα ‘Ιμια-Τούρκοι έδιωξαν 10 ελληνικά αλιευτικά-Και παραβιάσεις στον αέρα

Τουρκικές εφημερίδες και κανάλια αναφέρουν ότι  τουρκικά σκάφη έδιωξαν από τα Ίμια 10 αλιευτικά που είχαν πάει εκεί από Κάλυμνο και Λέρο για τσιπούρες, πιθανόν ύστερα από κλήση των τούρκων ψαράδων που είχαν πάει στην ίδια περιοχή για τον ίδιο λόγο.
Το ελληνικό σκάφος του λιμενικού είναι δεξιά. Οι Τουρκοι υποστηρίζουν ότι εμείς τους πλησιάσαμε απειλητικά στο μισό μέτρο κι εμείς λέμε ότι εκείνοι κινήθηκαν προς το μέρος μας
Επίσης αναφέρουν ότι υπερίπτατο για λίγο και ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ότι σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ήρθε σε απόσταση μισού μέτρου από σκάφος της τουρκικής, όμως το ελικόπτερο έφυγε  Αναφέρουν επίσης ότι τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κατεδίωξαν επιτυχώς  τα ελληνικά ψαράδικα και το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής
 %ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b1-4
Οι Τούρκοι αναφέρουν επίσης ότι οι Ελληνες μπήκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ εμείς υποστηρίζουμε ακριβώς το αντίθετο, οτι εκείνοι μπήκαν στα ελληνικά.
Επίσης  η ελληνική ακτοφυλακή φέρεται να υποστηρίζει ότι  αποχώρησαν οι Τούρκοι και όχι εμείς και ότι στην περιοχή παρέμειναν τα ελληνικά αλιευτικά που συνέχισαν κανονικά το ψάρεμα.
%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b1-5
Μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου

Την ίδια στιγμή, σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική Αεροπορία, ενώ σε μία περίπτωση, η διαδικασία αναχαίτισης ζεύγους τουρκικών αεροσκαφών, εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ελληνικά MIRAGE-2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.

Συνολικά, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μία τετράδα τουρκικών αεροσκαφών (2 F-16 και 2 F-4), τρία ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών οπλισμένα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα μεμονωμένο τουρκικό F-16.

Καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 12 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή του ζεύγους των τουρκικών F-16 με το ζεύγος των ελληνικών Mirage-2000 σημειώθηκε στις 14:55, νοτίως της Χίου.

Η τετράδα των τουρκικών αεροσκαφών, μαζί με το ζεύγος των επίσης οπλισμένων τουρκικών F-16, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ανατολικά της Ρόδου και βγήκαν από το FIR Λευκωσίας και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εκτελούσαν εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες απέδιδαν την παρουσία του μεμονωμένου τουρκικού F-16 κατά καιρούς στο FIR Αθηνών, όπως σήμερα και την περασμένη Τρίτη, σε κινήσεις νευρικότητας της γείτονος, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο, τη Σκύρο και τη Σούδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here