Ηλίας Πετσανάς: «ΑΠΕ για οικονομία και ποιότητα ζωής»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Καλοκαίρι, ηλιοφάνεια και το θερμόμετρο στα ύψη. Στη χώρα που ο ήλιος προσφέρει αφειδώλευτα τα δώρα του η κατανάλωση ενέργειας από φυσικούς πόρους είναι μεγάλη. Για την εξοικονόμησή της και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μιλάμε με τον Ηλία Πετσανά, Μηχανολόγο Μηχανικό.

– Τι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

– Είναι το σύνολο των πηγών ενέργειας από το οποίο εύκολα και χωρίς να επιβαρύνουμε το κόσμο που ζούμε,   μπορούμε να αντλήσουμε με πολύ μικρό κόστος ενέργεια για τις καθημερινές μας ανάγκες.  Βασικό στοιχείο των ΑΠΕ είναι η μικρότερη δυνατή επέμβαση στο φυσικό μας περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη που προκύπτει από την σωστή διαχείριση τους.

-Τι σημαίνει πρακτικά για όλους μας η χρήση ΑΠΕ;

– Οικονομία !  Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πηγές ενέργειας στην καθημερινότητα μας, τα οικονομικά  οφέλη  στο οικογενειακό μας προϋπολογισμό θα είναι σημαντικά. Η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φτάσει και  50% σε σχέση με αυτά που πληρώνουμε για να καλύψουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες μας με τους «παραδοσιακούς» τρόπους.

– Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα για την καθημερινότητα μας;

– Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς εφαρμογής συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε οικιακές εφαρμογές.

Α.  Το 60% των λειτουργικών δαπανών σε ένα κτήριο μικρού ή μεσαίου μεγέθους(κατοικίες, κτήρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα) αφορά την θέρμανση , την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και την ψύξη.

Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι η χρήση αντλιών θερμότητας για παραγωγή ζεστού και κρύου νερού πετυχαίνει οικονομία έως και 50% συγκρινόμενη με συμβατικά συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η μεταφορά δωρεάν θερμικής ενέργειας από και προς το περιβάλλον με την χρήση ενός μικρού ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας ,αντί για την καύση πρώτων υλών, είναι η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η μεγάλη οικονομία τέτοιων συστημάτων.

Η ενεργειακή σύγκριση των συστημάτων  θέρμανσης που έγινε από το ΕΜΠ (Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων) επιβεβαιώνει τα παραπάνω. http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/node/1051

Β.  Η χρήση ηλιακών συστημάτων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης που ήδη χρησιμοποιείται από οικιακούς ή και μεγαλύτερους  καταναλωτές (ξενοδοχεία) ,αποτελεί ήδη μια προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα με την βελτίωση των ηλιακών (κεντρικών ή θερμοσιφωνικών) συστημάτων μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην οικονομία.

Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η ενέργεια από τον ήλιο στο τόπο μας, παρέχεται απεριόριστα και είναι λάθος να μην την εκμεταλλευόμαστε.

Γ.  Χρήση φωτοβολταικών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την πώληση στην ΔΕΗ ή ακόμη και την αυτοπαραγωγή.Τέτοια συστήματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε  έργα μεγάλης κλίμακας αλλά μπορούν να βοηθήσουν και τον οικιακό καταναλωτή να εξοικονομήσει ένα μεγάλο μέρος από την δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας του προϋπολογισμού του.

Η διαδικασία του «net metering» (ή ενεργειακός συμψηφισμός) μπορεί ουσιαστικά να πετύχει την πλήρη απαλλαγή του καταναλωτή από το κόστος χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του παρόχου (συνήθως η ΔΕΗ) και αποτελεί μία καλή επένδυση με χρόνο απόσβεσης 7-10 χρόνια.

Δ.   Χρήση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας LED με ενεργειακά υψηλά αποτελέσματα και απόσβεση σε 1,5- 2 χρόνια. Μπορεί το κόστος τέτοιων λαμπτήρων να μας φαίνεται υψηλό, αλλά η οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ από το κομμάτι του φωτισμού είναι μεγαλύτερη από 60%  .

-Υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα από την χρήση ΑΠΕ;

–  Φυσικά.  Η μείωση των εκπομπών ρύπων και ιδιαίτερα του CO2 συμβάλει αποφασιστικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε. Θεωρώ ότι κανένας μας δεν μπορεί να απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα:   «Θα θέλατε μια καλύτερη ποιότητα ζωής ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα ;»

Και μια που σήμερα ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα μας,ας μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών μειώνει δραστικά την ανεργία αφού συνεχώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στις εταιρείες που ασχολούνται στον κλάδο.  Εξάλλου η προσπάθεια για την επίτευξη της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20%    έως το 2020, απορρέει και από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διείσδυση των τεχνολογιών αυτών στην καθημερινότητα μας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here