Ικανοποίηση κι επιφυλάξεις για τη συμφωνία από Σόιμπλε, επικριτικός ο Γκίζι

Την ικανοποίησή τους για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα  και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζουν με συνεντεύξεις τους στην κυριακάτικη Bild. τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αντίθετα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Die Linke(Η Αριστερά), Γκρέγκορ Γκίζι, δηλώνει την αντίθεσή του στην συμφωνία, την χαρακτηρίζει προϊόν εκβιασμού την οποία θα καταψηφίσει αλλά προσθέτει πως στην Ελλάδα θα ψήφιζε ναι με βαρδιά καρδιά, καθώς το Grexit θα ισοδυναμούσε μα καταστροφή.

Στη συνέντευξή του πάντως ο  κ. Σόιμπλε προειδοποιεί την ελληνική πλευρά ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα παρακολουθούν εάν η δανειακή συμφωνία εφαρμόζεται «σημείο προς σημείο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κατανοήσει ότι η χώρα δεν μπορεί να αποφύγει πραγματικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Απευθυνόμενος περισσότερο στους αντάρτες βουλευτές στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών και έχοντας κατά νου την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζει «υπεύθυνη» τη συμφωνία, τονίζοντας ότι ανταποκρίνεται σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του ο κ. Στάινμαγιερ,  επαινεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν με επαγγελματικό τρόπο και ταχείς ρυθμούς, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι έτοιμος να συνδέσει την πολιτική του τύχη με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», εξηγεί ο κ. Σταϊνμάγερ.Ο

Ο Γκρέγκορ Γκίζι μιλώντας στην Bild, αλλά και στο δημόσιο ραδιόφωνο DLF, υπογραμμίζει ότι η δανειακή συμφωνία συνδέεται με περικοπές στις κοινωνικές παροχές, άνοδο της ανεργίας, ύφεση της οικονομίας και μείωση των φορολογικών εσόδων.

Χαρακτηρίζει τη συμφωνία προϊόν «εκβιασμού» ανακοινώνει ότι στην ψηφοφορία την Τετάρτη οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν «όχι» ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διευκρινίζει όμως ότι στην Ελλάδα θα ψήφιζε «ναι», έστω και με «βαριά καρδιά», αναγνωρίζοντας ότι ενδεχόμενο Grexit θα σήμαινε καταστροφή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here