Ηγετικός ρόλος του Ολαφ Σολτς, σε SPD, γερμανική κυβέρνηση-Αναλαμβάνει νέος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος-Ο Χάικο Μάς, νέος ΥΠΕΞ

Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, εταίρος της Μέρκελ στο νέο μεγάλο συνασπισμό, ανακοίνωσε και σήμερα επισήμως ότι ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος του Αμβούργου, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ενώ παράλληλα θα κατέχει και την θέση του αντικαγκελαρίου.

Η επιλογή του Σολτς έχει γεννήσει προσδοκίες για αλλαγή πλεύσης στην γερμανική οικονομική πολιτική και κυρίως για μία στάση στα ζητήματα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, που θα την φέρνουν πιο κοντά στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει διαβεβαιώσει τα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που θεώρησαν την παραχώρηση της συγκεκριμένης θέσης στους Σοσιαλδημοκράτες ως μείζουσα υποχώρηση, ότι «κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει μόνος του αποφάσεις». Όλοι οι υπουργοί δεσμεύονται από την επίσημη θέση της κυβέρνησης, όπως έχει εξηγήσει.

Ο Σολτς είχε πάντως πριν από ένα μήνα στείλει μήνυμα ότι το Βερολίνο θα σταματήσει να έχει την «ηγεμονία» στη ζώνη του ευρώ Αν και υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο εσωτερικό,  η οποία και οδήγησε σε ισοσκελισμό του γερμανικού προϋπολογισμού, έσπευσε τότε να επισημάνει πως δεν «είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύσουμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πώς θα αναπτυχθούν».

Οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν και τα υπόλοιπα μέλη τους, που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση: Υπουργός Εξωτερικών, όπως είχε γίνει γνωστό από το πρωί, θα είναι ο Χάικο Μας. Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ο Μίχαελ Ροτ. Υποργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίστηκε ο Χουμπέρτους Χάιλ, ενώ το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει η Καταρίνα Μπάρλεϊ. Ακόμη δύο γυναίκες, η Φραντσίσκα Γκιφάι στο υπουργείο Οικογένειας και η Σβένια Σούλτσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος συμπληρώνουν την εικόνα.

Την επόμενη Τετάρτη η ‘Αγκελα Μέρκελ θα εκλεγεί και τυπικά καγκελάριος από το Κοινοβούλιο και θα ολοκληρωθεί έτσι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία διήρκεσε σχεδόν έξι μήνες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here