Ιερώνυμος: Επιμένει να έχει λόγο στηv παιδεία με αιχμές κατά Φίλη

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Νέες αιχμές κατά της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διεκδικώντας ρόλο της Εκκλησίας στα της παιδείας! Μιλώντας κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, δεν δέχθηκε ότι η Εκκλησία διεκδικεί εξουσία από τη Πολιτεία, παραδέχθηκε όμως ότι ζητά να έχει λόγο στις επιλογές που αφορούν την παιδεία!

Μάλιστα αναφερόμενος εμμέσως στον πρώην υπουργό Ν. Φιλη και σχολιάζοντας την πολιτική του, μίλησε για υπερφίαλη αλαζονεία και «κακά σημάδια πονηριάς».

«Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα μία συνέχειας, μίας πορείας και στον αγώνα να πάμε στην απέναντι όχθη στρέφω τη σκέψη μου στους εθελοντές» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ένας κόσμος δυνατός» και ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών 900 πρόσωπα μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού για τα συσσίτια.

Χαρακτήρισε «κακά σημάδια πονηρίας […] τη διαστρέβλωση, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν, των πραγμάτων της Εκκλησίας», συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, αλλά συνεχίζουμε αυτό που μας είπε ο Κύριος».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Εκκλησίας-Κράτους είπε: «Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι πέρα από το έργο μας ανακατευόμαστε στα αλλότρια ή ότι ζητάμε δήθεν εξουσία.

» […] Άλλο πράγμα είναι να ζητάς εξουσία, αυτή που δεν επιτρέπεται και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός, που οδηγεί τους ανθρώπους και να μην έχεις λόγο για τις επιλογές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, να μην έχεις λόγο για την αλαζονεία την υπερφίαλη».

«Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά: Άλλο η διακονία, άλλο η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση» υπογράμμισε.

Ο πρύτανης Περικλής Μήτκας εξήρε «την πολύπλευρη δράση και προσφορά του Αρχιεπισκόπου προς ενίσχυση των αδυνάτων», σημειώνοντας ότι ο τίτλος προς τον κ. Ιερώνυμο συμβολίζει και τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε μία «θετική συνωμοσία» του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού η κρίση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here