«Ιερή συμμαχία» κατά Μπαλτά

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Mια παράδοξη αλλά όχι  παράταιρη  συστράτευση  κορυφαίων  στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης  είναι εδώ και μέρες σε εξέλιξη.  «Θιασώτες» του Νόμου Διαμαντοπούλου οι περισσότεροι,  προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πολιτικά  πρόσωπα που ηγήθηκαν στο χώρο της παιδείας  και συνυπέγραψαν νόμους την περίοδο των μνημονίων.  Εχουν  διατυπώσει  όλοι, με  πολλαπλές δηλώσεις τους στα ΜΜΕ,  την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική για την παιδεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση, αποδοκιμάζοντας  τον υπουργό  Παιδείας  Αλέξανδρο Μπαλτά.

Χθες  Δευτέρα,  συναντήθηκαν  σε μια πολυδιαφημισμένη  συγκέντρωση  στο  στάδιο» Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι. Τη συγκέντρωση τη στήριξαν τρία πολιτικά κόμματα  ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), ενώ  διαφημίστηκε δωρεάν και από εφημερίδες.

Το βράδυ της Τρίτης,  έχουν προγραμματίσει να βρεθούν πάλι  όλοι μαζί,  έξω  από την Βουλή,  ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου το οποίο επιφέρει αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.   Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ακολουθήσει δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.  Σκοπός και της δεύτερης αυτής  συγκέντρωσης,   είναι να  ζητήσουν τη μη ψήφισή του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελθείσες αλλαγές  είναι ισοπεδωτικές και φέρνουν την οπισθοδρόμηση στην παιδεία.

Στην πρώτη γραμμή των  εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των νόμων Μπαλτά είναι,  η Ντόρα Μπακογιάννη, οι πρώην υπουργοί Παιδείας,  Αννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,  Ανδρέας Λοβέρδος, η πρώην  υφυπουργος Παιδείας,  Ευη Χριστοφιλοπούλου, ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας,  ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ανδρέας  Ανδριανόπουλος, η Μαρία Σπυράκη, η Φωτεινή Πιπιλή,  ο Γιάννης Μανιάτης.

Δίπλα τους , βρίσκονται γνωστοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που έχουν συστήσει την πρωτοβουλία εκπαιδευτικών  «Παιδεία 2015» με κεντρικό σύνθημα να «μην τους αφήσουμε να μας  γυρίσουν 40 χρόνια πίσω». Είναι  ο πρώην πρύτανης  και νυν ευρωβουλευτής  της ΝΔ Θεοδ. Φορτσάκης , ο ομότιμος καθηγητής  του ΕΚΠΑ Θάνος Βερέμης, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης  Γερ. Γρυσπολάκης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σ. Κάτσικας, ο πρώην υπουργος  και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Μιχ. Σταθόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης, ο πρώην  αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών  σχολείων Ιω.Αντωνίου κι άλλοι.

Για την χθεσινή  συγκέντρωσή τους στο κλειστό γυμναστήριο » Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι, η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι πίσω  από την συγκεκριμένη ομάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση «κρύβονται επιχειρηματικές δυνάμεις που δρουν στο χώρο της εκπαίδευσης και η ακραία νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του πολιτικού συστήματος  με ανομολόγητο στόχο τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.  Η χθεσινή συγκέντρωση που διοργανώθηκε υπό το άπλετο φως της συστημικής δημοσιότητας, ήταν εξόχως αποκαλυπτική για την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της πρωτοβουλίας και, κυρίως, για τις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί «.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here