Ίδρυση Διεθνούς Εταιρείας Ελαιoκανθάλης στη Ζάκυνθο

του ΠΡΟΚΟΠΗ ΜΑΓΙΑΤΗ, καθηγητή του Φαρμακευτικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Στη Ζάκυνθο στις 29-31 Μαϊου, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποφασίστηκε η ίδρυση της μη κερδοσκοπικής Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society-OIS). Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης διεθνών εμπειρογνωμόνων από τον κόσμο της επιστήμης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της γαστρονομίας και των μέσων ενημέρωσης. Η συνάντηση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και με την θερμή υποστήριξη του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου και του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Ελευθέριου Νιοτόπουλου καθώς και ιδιωτών δωρητών. Ο αναπληρωτής υπουργός Επικρατείας της ελληνικής κυβέρνησης Tερενς Κουικ παρευρέθηκε για να δείξει την υποστήριξή του. Η οργάνωση της εκδήλωσης βασίστηκε στην πολύ σημαντική συνεισφορά του τοπικού περιφερειακού συμβούλου Γιώργη Σιγούρου, του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ζακύνθου, κ. Αντίοχου και του διευθυντή κ. Βισβάρδη, του κ.Δημήτρη Θεριανού, Προέδρου του δικτύου ECO Ζακύνθος και του κ. Aναστάσιου Δαφνή (Τhe Governor). Η εκδήλωση ήταν συνέχεια των πρωτοβουλιών του δικτύου ECO Ζακύνθος και του κ.Θεριανού που οργάνωσε την πρώτη ημερίδα για το ελαιόλαδο στη Ζάκυνθο τον Νοέμβριο του 2014.

H νεα εταιρεία ήταν μια αρχική ιδέα του Dr. Jose Antonio Amerigo o οποίος είναι πρόεδρος της Andalusian Oleocanthal Society. H συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του καθηγητή Gary Beauchamp από το Monell Center της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Συντονιστής της όλης προσπάθειας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης.

Στη σύσταση της νέας εταιρείας συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές όπως οι Paul Breslin, Rutgers University, Li Li Ji University of Minnesota, Emmanuel Brenes, Luque de Castro, Feliciano Priego από την Ισπανία και Π. Μαγιάτης, Ε. Μέλλιου από την Ελλάδα κ.α.

H έδρα της νέας επιστημονικής εταιρίας θα είναι στην Ισπανία και οι συναντήσεις θα γίνονται εκ περιτροπής μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ανδαλουσία.

Στόχος της νέας εταιρείας είναι να προωθήσει την έρευνα αλλά και την ενημέρωση του κοινού για τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία των ελαιολάδων που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη αλλά και τις λοιπές συναφείς φαινόλες. Επίσης στόχος της εταιρείας είναι να έχει συμβουλευτικό ρόλο στην βιομηχανία και τους παραγωγούς αλλά και στην διαμόρφωση της νομοθεσίας σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας του ελαιολάδου αλλά και τον τρόπο μέτρησης των συστατικών αυτών στο ελαιόλαδο.

Η Ζάκυνθος είναι ένας τόπος με πολύ βαθιά ριζωμένο πολιτισμό της ελιάς και με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αγροτουρισμό. Πρόσφατες έρευνες την έχουν αναδείξει ως έναν από τους κορυφαίους τόπους στην Ελλάδα για την παραγωγή ελαιολάδου πλούσιο σε φαινόλες και ιδιαίτερα σε ελαιοκανθάλη και σίγουρα αποτέλεσε το ιδανικό μέρος για την εκκίνηση αυτής της νέας διεθνούς προσπάθειας για την προβολή και καταξίωση του ποιοτικού ελαιολάδου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here