Iδρώσαμε να αποδείξουμε ότι το «ελληνικό γιαούρτι» είναι.. ελληνικό

Το ελληνικό γιαουρτι έχει πολύ καλό όνομα» στο εξωτερικό. Και αυτό το εκμεταλλεύονται δεκάδες εταιρείες (μη ελληνικές) που κυκλοφορουν στην αγορά γιαουρτια με την ονομασία τους και «υποτιτλο» Greek Yogurt Κάποιες μάλιστα διαφημιζουν το προϊόν τους ως.. γνήσιο ελληνικό γιαουρτι

Η Ελλάδα μετά απο πολυετείς αγώνες κατάφερε να αποδείξει ότι ο όρος «ελληνικό γιαουρτι» δεν είναι απλώς εμπορικο επιθετο όπως υποστήριζαν οι Τσέχοι για το «ελληνικό» γιαουρτι τους, αλλα εθνικό όνομα με γεωγραφικο πάντως προσδιορισμό και ότι συνιστά παραπλάνηση του καταναλωτή η χρήση του, μια που δεν παρασκευάζεται ούτε στην Ελλάδα, ουτε απο ελληνικό γάλα, ούτε απο ελληνική εταιρεία ούτε με ελληνικές μεθόδους

Οι Τσέχοι επέμειναν ότι το γιαουρτι φτιάχνεται παντου πλέον με τον ίδιο τρόπο στις βιομηχανίες, ότι δεν χρησιμοποιούνται αμιγώς ελληνικό γάλα για την παραγωγή του ούτε στην Ελλάδα και ότι το «ελληνικό γιαούρτι» ειναι απλά τυπος γιαουρτιου.

Η Τσεχία υποχρεώθηκε απο την Κομισιόν να τροποποιήσει την εμπορικη νομοοθεσια της, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη

Ο Αντρουκάιτις (γνωστός και απο την ατυχή κοντρα για το κάπνισμα του Παύλου Πολακη) υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, και όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη  επιστολή του «η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».

Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here