Ιδρυμα Βertelsmann: Η νέα γενιά, η μεγάλη χαμένη της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η νέα γενιά είναι η μεγάλη χαμένη της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Η έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Βertelsmann καταγράφει με τα μελανότερα χρώματα τη δραματική αλλαγή στις συνθήκες ζωής των νέων στην ΕΕ. Σχεδόν 26 εκατομμύρια παιδιά και νέοι, το 27,9 % του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Την ίδια ώρα το χάσμα στην Ευρώπη μεταξύ βορρά και νότου μεγαλώνει.

Μόνο στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία ο αριθμός των νέων που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά 1,2 εκατομμύριο από το 2007, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια.
Οι νέοι αυτοί ζουν σε νοικοκυριά που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος, υποφέρουν από σοβαρές υλικές ελλείψεις ή μεγαλώνουν σε σπίτια όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει εισόδημα.

Επιπλέον πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 20 με 24 ετών δίνουν άνιση μάχη για το μέλλον, καθώς 5,4 εκατομμύρια (17,8%) ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν.

Μόνο στην Ισπανία το ποσοστό των νέων 20 με 24 ετών που δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν αυξήθηκε από το 16,6% στο 24,8%, ενώ στην Ιταλία από το 21,6% στο 32%.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Bertelsmann, το κοινωνικό χάσμα στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο μεταξύ βορρά και νότου, αλλά και μεταξύ γενεών.

Την ώρα που διογκώνεται το ποσοστό των νέων που απειλούνται από τη φτώχεια, ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών μειώθηκε στο ίδιο διάστημα από το 24,4% στο 17,8%. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι, παρά την κρίση, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους δεν μειώθηκαν τόσο όσο τα εισοδήματα του νεότερου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Άαρτ ντε Γκέους προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της τάσης. «Δεν αντέχουμε ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές των νέων», τόνισε στην εφημερίδα Die Zeit.

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται για έρευνα –Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης, στην οποία η Γερμανία, παρά το χαμηλότερο πανευρωπαϊκά ποσοστό ανεργίας, καταλαμβάνει την έβδομη θέση , με τη Σουηδία να παραμένει στην πρώτη θέση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here