Ήχησαν οι σειρήνες σήμερα στην Κύπρο – Για την εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974

Με εκδήλωση μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ολοκληρώνονται σήμερα  οι εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου του 1974

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας -ο πρόεδρος έπαθε κάταγμα στο πόδι και δεν μετακινείται- θα παραστεί σε δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Στις εκδηλώσεις την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στις 5:30 το πρωί, σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, όπως κάθε χρόνο ήχησαν οι σειρήνες ως υπόμνηση της ώρας που άρχισε η εισβολή.

Ομως στα κατεχόμενα γίνονται οι αντίθετες εκδηλώσεις, όπου η 20η Ιουλίου εορτάζεται ως «ημέρα ελευθερίας» με παρελάσεις και στρατιωτικές επιδείξεις. Στους εκεί εορτασμούς εκπροσωπείται και η τουρκική κυβέρνηση -παρίσταται ο αντιπρόεδρός της, Φουάτ Οκτάι. Στο πλαίσιο των τουρκοκυπριακών εορτασμών θα γίνει επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τουρκικά πολεμικά F-16 πέταξαν στις 2.15 τα ξημερώματα πάνω από την παραλία στο Πέντε Μίλι, όπου είχε γίνει η απόβαση του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974. Αργότερα θα γίνει η παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ενας εθνικιστικός φορέας εποίκων διοργάνωσε και εκδήλωση προς τιμήν του Μπουλέντ Ετζεβίτ

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιμένουν στο πλαίσιο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε συζητούμενη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη για να τεθουν οι βάσεις για την άτυπη πενταμερή σύνοδο την οποία και οι δύο φαίνεται να επιθυμούν. Ο Ακιντζί υποστηρίζει ότι θέλει να γίνει η συνάντηση και ότι έχει προκληθεί σύγχυση με δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας «ο οποίος άλλοτε μιλά για δύο κράτη, μετά για συνομοσπονδία, ή για χαλαρή ομοσπονδία, για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλοτε για κοινοβουλευτικό αντί προεδρικό σύστημα και, αντί της εκ περιτροπής προεδρίας, για εκ περιτροπής πρωθυπουργία». Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν αποκλείεται να γίνει τον Αύγουστο.

Διαψεύδουν ότι βρέθηκε κοίτασμα

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και αναπαρήχθησαν σχετικά με εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου δυτικά της Πάφου, δυναμικότητας περίπου 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, διαψεύσθηκαν από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ . Ο Ντονμέζ δήλωσε  ότι το πλωτό γεωτρύπανο συνεχίζει τις εργασίες του και έφτασε στα 5 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας και ότι θα συνεχίσει για ακόμα 3-4 εβδομάδες τη γεώτρηση. Είπε ακόμα ότι είναι νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε σχετικά με τον εντοπισμό κοιτάσματος, καθώς το τρυπάνι δεν έχει φτάσει ακόμα στον στόχο του.

«Μόλις βρεθεί αέριο θα το ανακοινώσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός και χαρακτήρισε προβοκάτσια τα δημοσιεύματα για εντοπισμό κοιτάσματος.

Επί της ουσίας, ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κύπρου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφή την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο σημειώνοντας πως οι τουρκικές προκλήσεις αφορούν τόσο την κυπριακή ΑΟΖ όσο και την ελληνική επικράτεια.

«Η τουρκική παραβατικότητα» είπε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αποτελεί λόγο μέγιστης επαγρύπνησης για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε, δεν εφησυχάζουμε, επαγρυπνούμε».

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην Ανατολική Μεσόγειο και παρά τις τουρκικές προκλήσεις με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτεραιότητά δεν είναι η ένταση αλλά η λύση του Κυπριακού.

«Η Τουρκία» είπε «περιφρονεί πλήρως κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και του διεθνές δικαίου και επιδιώκει διαχρονικά την αποσταθεροποίηση στην περιοχή αλλά εμείς πιστοί στην πάγια τακτική μας και με απόλυτη ψυχραιμία και ταυτόχρονα σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που προκαλούν ένταση στην περιοχή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here