Ηχηρό μήνυμα Κόντε προς τη Γερμανία: Χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλιώς ας ξεγράψουμε την Ευρώπη

Στα πρόθυρα διάλυσης βρίσκεται η ΕΕ καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε διαμηνύει στο Βερολίνο πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση των δημοσιονομιών κανόνων τότε θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει ότι νομίζει σωστό. 

«Δεν ζητάμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να πληρώσουν τα χρέη μας, αλλά αιτούμαστε τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων», τόνισε σε συνέντευξή του στη «Bild» ο Ιταλός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τις δύο χώρες του Βορρά πως εάν δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας συμφωνίας που προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, η Ε.Ε θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο διάλυσης.

Ο Τζουζέπε Κόντε παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Ιταλίας όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ε.Ε όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των χωρών λόγω του κορονοϊού.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία δεν ζητά: «Από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους».

Έπειτα, κάλεσε τη Γερμανία να επιδείξει αλληλλεγγύη και να βοηθήσει την Ιταλία, κάτι που πρέπει να συμβαίνει μεταξύ όλων των λαών της Ευρώπης, όπως σημείωσε: «Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος η επιχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here