Η Ζάκυνθος άντεξε τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ-Λέκκας: Προς Αδριατική η μεγαλύτερη ενέργεια

Ευτυχώς η Ζάκυνθος άντεξε τους ισχυρούς αλλεπάλληλους σεισμούς, ο μεγαλύτερος των οποίων, σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε ένταση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ο σεισμός διήρκεσε γύρω στα 30 δευτερόλεπτα, και έγινε εντονα αισθητός στην Πάτρα και στον Πυργο και σε όλη τη Δυτικη Ελλάδα.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 37 χλμ ΝΔ της Ζακύνθου κκαι το εστιακό βάθος στα 10 χλμ.  Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που εκλύθηκε από τη δόνηση, διοχετεύθηκε Δυτικά προς Ιταλία.

O σεισμολόγος Γερ. Χουλιάρας, ανακοίνωσε στο διαδίκτυο 3 αλλεπάλληλες ισχυρές δονήσεις, 01:22 – 5.1 ρίχτερ, 01:54-6.4 ρίχτερ, 02:09-5.6 ρίχτερ, θαλάσσιο χώρο ΝΝΔ της Ζακύνθου.

Η ανάρτηση του:

Ανακοίνωση Σεισμού της 26/10/2018
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 01:54 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.4 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 280Χλμ ΔΝΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται θαλάσσιο χώρο 44Χλμ ΝΝΔ της Ζακύνθου.»

H προειδοποιηση για τσουνάμι

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επικεφαλής του συστήματος προειδοποίησης τσουναμι σε Μεσόγειο και Β. Ατλαντικλο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ, ΝΔ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στις 1.22 προσεισμός Μ4,9; 1.55 μεγάλος σεισμός (μάλλον ο κύριος αλλά όχι 100% βέβαιο) 6,4 ίσως κ μεγαλύτερος (το Γερμανικό γεωφυσικό ινστιτούτο έδωσε 6,7); 2.09 μετασεισμός 5,5, και άλλοι μετασεισμοί. Αισθητός στη μισή Ελλάδα προς τα δυτικά, κ στα δυτικά Βαλκάνια (FYROM, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Δε φαίνεται να υπάρχουν βλάβες, ευτυχώς λόγω μεγάλης απόστασης από κατοικημένες περιοχές. Αναμένονται πολλοί κ ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες κ ώρες. Μετά το μεγάλο σεισμό στις 2.03 από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι εκδώσαμε προειδοποίηση που εστάλη στη Γ. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας και σε φορείς της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν ευτυχώς αναφορές για τραυματισμούς αλλά μόνο για μικρές υλικές ζημιές. Οι διακοπές ρεύματος σε σημεία του νησιού, αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με τον τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Ζακυνθου.

«Είχε πολύ έντονη βοή», λένε άλλες αναφορές (απο Πελοπόννησο)

«Εντονα αισθητος» λένε αναφορές απο Αγρίνιο

«Αρκετά αισθητός, νομιζαμε ότι ήταν απο τις Αλκυονίδες» λένε αναφορές απο Αθηναιους που  δεν πήγε αρχικά το μυαλό τους στο οτι ταρακουνήθηκαν απο τόσο ισχυρό μακρινό σεισμό, αλλά νομισαν απο κοντινο λιγων Ρίχτερ

«Μάς ξύπνησε ενώ κοιμομαστε, ισχυρός πολύ » λένε απο το Ναύπλιο

«Μας ξύπνησε» αναφέρουν και απο Καρδιτσα

Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κέρκυρα, αλλά και στα Χανιά, ενώ αναφορες στο ευρωμεσογειακό  σεισμολογικό κέντρο έγιναν και απο Αλβανία και Σκοπια.

Στις 02:10 σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ.

 

https://i1.wp.com/static3.emsc.eu/Images/EVID/72/720/720229/720229.regional.jpg?resize=464%2C604&ssl=1

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here