Η ύφεση συρρίκνωσε 4,5% επιπλέον τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο

 

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Με τις μνημονιακές πολιτικές να αποτελεί δεδομένο υπό τις παρούσες συνθήκες ότι θα συνεχιστούν και τα αμέσως επόμενα χρόνια «βαθαίνοντας» την ύφεση, η ελληνική βιομηχανία με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία μοιάζει να εκπέμπει «SOS» εξακολουθώντας να συρρικνώνεται δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο, δηλαδή κατά το χρόνο που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς» κορυφώνονταν, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μειώθηκε κατά 4,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μόνο ως πολύ αρνητική μπορεί να θεωρηθεί δεδομένου ότι και τον πρώτο μήνα του περυσινού καλοκαιριού, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (ΔΒΠ) είχε μειωθεί κατά 5,2% (!) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του αμέσως προηγούμενου έτους. Συρρίκνωση κατά 0,5%, βάσει των τελευταίων στατιστικών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσίασε και ο μέσος ΔΒΠ της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014. Το χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου, πέρυσι, η μείωση είχε ανέλθει στο 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Για ποιους λόγους συρρικνώνεται η βιομηχανική παραγωγή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργασίμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,5% το μήνα Ιούνιο 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2014, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων Λατομείων κατά 4,9%: Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 3,6%: Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: ειδών ένδυσης, δερμάτων και ειδών υπόδησης, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 8,2%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 2,5%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here