Η Χάνα από τη Συρία και η υποκρισία της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ(ΚΩΣ): ΙΝ ΤΙΜΕ

«Αν παρακολουθείς την επικαιρότητα, θα ξέρεις γιατί έπρεπε να αποδράσουμε από το σπίτι μας. Αυτή είναι η σωστή λέξη – αποδράσαμε.  Αποδράσαμε για να σώσουμε τα παιδιά μας από το θάνατο που πήρε τη ζωή 200 χιλιάδων ανθρώπων. Τα σπίτια μας καταστράφηκαν, οι δικοί μας μπήκαν φυλακή, τις γυναίκες τις βίασαν» γράφει μεταξύ άλλων η Χάνα, πρόσφυγας από τη Συρία που πια βρίσκεται στην Αυστρία σε επιστολή της προς τη γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.

Και συνεχίζει η Χάνα, στην επιστολή της, που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό το γράμμα δεν μπορεί να μεταφέρει το μέγεθος του πόνου, της αδικίας, του φόβου που νιώθουμε. Οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την συμπαράστασή τους και δηλώνουν πρόθυμες να μας δεχτούν σαν πρόσφυγες πολέμου. Αλλά για τι είδους υποδοχή μιλάμε και με ποιους όρους; Είναι πρόθυμες να μας δεχτούν, αλλά δεν μας επιτρέπουν να έρθουμε αεροπορικώς, δεν μας επιτρέπουν να έρθουμε από τη θάλασσα, δεν μας επιτρέπουν να έρθουμε νόμιμα από τη στεριά. Άρα; Μας το λένε ξεκάθαρα: πρέπει να γίνει η ζωή μας κόλαση, πρέπει να κινδυνεύσουμε να πεθάνουμε, μέσα σε φουσκωτές βάρκες που δεν ξεπερνούν τα τρία μέτρα μήκος και ταξιδεύουν με 60 πρόσφυγες μέσα στη νύχτα. Το ερώτημα είναι αν θα φτάσουμε ή αν θα μείνουμε για πάντα θαμμένοι στη θάλασσα – είναι θέμα τύχης. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε να έρθουμε από τη στεριά, πρέπει να διασχίσουμε δάση και βουνά, να κρυβόμαστε μέσα σε εγκαταλειμμένα τρένα, να βρεθούμε στο έλεος κάθε λογής μαφίας και λαθρέμπορων που μας παίρνουν τα λεφτά και την αξιοπρέπεια και βάζουν σκληρούς όρους προκειμένου να μας αφήσουν να περπατήσουμε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια. […]

Αναρωτιέμαι: Αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν στ’ αλήθεια να μας δεχτούν, γιατί δεν το κάνουν νόμιμα, μέσω των πρεσβειών τους; Έχει τυφλωθεί ολόκληρος ο κόσμος και δε βλέπει τι γίνεται; Θέλουν να εξαφανίσουν τον συριακό λαό; Ποντάρουν πως θα πεθάνουμε πριν φτάσουμε; Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και γνωρίζουμε ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να δεχτεί πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσει παροχές. Για μας η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ. Γιατί λοιπόν μας πιέζουν κι άλλο; Γιατί μας φυλακίζουν; Γιατί μας συλλαμβάνουν στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, ακόμα και στο δρόμο; Επειδή είμαστε πρόσφυγες;[…]».

Η υποκρισία της Ευρώπης και οι ευθύνες της ηγεσίας της

Το συγκλονιστικό γράμμα της Χάνα, αποδεικνύει χωρίς περιστροφές, ότι η στάση της Ευρώπης απέναντι στο δράμα των ανθρώπων που μάχονται για ζωή και αξιοπρέπεια,  είναι υποκριτική και συχνά εγκληματική. Επιδεικνύουν δήθεν έναν ψευδεπίγραφο ανθρωπισμό, αλλά στη πράξη συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες σαν ανεπιθύμητα αντικείμενα.

rsz_80740

Αντί να να αναλάβουν, μέρος έστω της τεράστιας ευθύνης που τους αναλογεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά αδιαφορούν για την τύχη τους. Πρώτα σπέρνουν το πόλεμο, την καταστροφή, την ανέχεια, στις χώρες τους(Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Ιράκ, Αφγανιστάν)και μετά νίπτουν τις χείρες τους, για τις συνέπειες, ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι.

Και όχι μόνο. Κάνουν επιπλέον ότι μπορούν για να δυσκολέψουν ακόμη και τη δυστυχία τους. Θέτουν φραγμούς και εμπόδια στο δρόμο τους για τη σωτηρία. Ενισχύουν την καταστολή και την επιτήρηση. Αρνούνται να τους δεχθούν στο έδαφός τους.

Η άρνηση αυτή, έγινε ακόμη πιο έντονη και σαφής, μετά την αλλαγή της μεταναστευτικής ατζέντας που επιχειρεί η Ευρωπαική Επιτροπή, καθιερώνοντας την υποχρεωτική επανεγκατάσταση περίπου 20.000 προσφύγων σε όλες τις ευρωπαικές χώρας αναλογικά. Το μέτρο αυτό, θεωρήθηκε αναγκαίο ώστε να μην επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό κύμα, κυρίως οι χώρες του Νότου και ιδίως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ομως κι αυτό το μέτρο αρνούνται να το εφαρμόσουν χώρες όπως Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, αποδεικνύοντας για μιά ακόμη φορά ότι η λέξη αλληλεγγύη είναι κενή περιεχομένου στην ΕΕ.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και δημιουργεί όπως λένε οι αρμοδιοι, μία ακόμη κρίση μέσα στη γενική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Τι έχουν καταγράψει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οπως αναφέρουν  οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους, από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ τα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων είναι η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και η Σάμος. Πάνω από το 90% προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία.

ÓÕÑÏÉ ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ ÐÏËÅÌÏÕ ÐÏÕ ÇÑÈÁÍ ÓÔÇÍ ÊÙ ÁÐÏ ÔÇÍ ÔÏÕÑÊÉÁ ÐÅÑÉÌÅÍÏÕÍ ÍÁ ÐÁÑÏÕÍ ÔÁÎÉÄÉÙÔÉÊÁ ÅÃÃÑÁÖÁ ÅÎÙ ÁÐÏ ÔÏ ÁÓÔÕÍÏÌÉÊÏ ÔÌÇÌÁ - ÓÊÇÍÅÓ ÓÔÏ ËÉÌÁÍÉ

Σε ένα από τα σημεία εξόδου της χώρας, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στην περιοχή, βλέπουν καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, και μέσω της δυτικής βαλκανικής οδού, να φτάσουν στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Εκατοντάδες πρόσφυγες αναγκάζονται να περπατήσουν με τα πόδια για 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα, καθώς οι Αρχές έχουν απαγορεύσει την παραμονή των προσφύγων στο Νομό Κιλκίς και την προσέγγιση της περιοχής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εν συνεχεία, οι πρόσφυγες κοιμούνται στο ύπαιθρο, ενώ κρύβονται στο δάσος, περιμένοντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Απαράδεκτες συνθήκες

Μόνο στην Κω καταφθάνουν περίπου 150-200 άνθρωποι κάθε μέρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες στο νησί ένα πρόγραμμα παροχής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης υπηρεσιών υποδοχής από τις Αρχές. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονται να διαμένουν σε ένα εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο ξενοδοχείο, το «Κάπταιν Ηλίας» (Captain Elias), χωρίς ηλεκτρισμό και παροχή οποιασδήποτε βοήθειας και προστασίας. Αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η μόνη οργάνωση που προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό «Κάπταιν Ηλίας».

ÓÕÑÏÉ ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ ÐÏËÅÌÏÕ ÐÏÕ ÇÑÈÁÍ ÓÔÇÍ ÊÙ ÁÐÏ ÔÇÍ ÔÏÕÑÊÉÁ ÐÅÑÉÌÅÍÏÕÍ ÍÁ ÐÁÑÏÕÍ ÔÁÎÉÄÉÙÔÉÊÁ ÅÃÃÑÁÖÁ ÅÎÙ ÁÐÏ ÔÏ ÁÓÔÕÍÏÌÉÊÏ ÔÌÇÌÁ - ÓÊÇÍÅÓ ÓÔÏ ËÉÌÁÍÉ

Η έκθεση της HRW

Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των ανθρώπων που επιχειρούν αυτή τη διέλευση προέρχονται από τη Συρία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν. Το 2014, περισσότερα από 10.500 παιδιά κατέφτασαν μόνα τους στην Ιταλία δια θαλάσσης. Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν περισσότερα από 1.100 ασυνόδευτα παιδιά το 2014.

Aυτά είναι τα ανατριχιαστικά στοιχεία για την μετανάστευση το 2015, όπως τα καταγράφει 33σέλιδη έκθεση της  Human Rights Watch. Γι αυτό ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα να θέσουν τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κέντρο της πολιτικής τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here