Του ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΕΦΑΝΗ

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπου δύο μήνες, θα σημάνει και την έναρξη της αγωνίας για το μέλλον της Ένωσης.

Ανεξάρτητα από την μορφή της εξόδου, δηλαδή με ή χωρίς συμφωνία, οι Βρετανοί παρουσιάζονται αισιόδοξοι, μετά την προφανέστατη υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επόμενη μέρα.

Η «Ειδική Σχέση» των δυο κρατών ενδυναμώνεται από 31 Οκτωβρίου με την ευνοϊκότερη μεταχείριση  των Αμερικανικών επιχειρήσεων μέσω κυρίως φορολογικών κινήτρων.

Φανταστείτε π.χ, την Google, την Microsoft και άλλους κολοσσούς, να μεταφέρουν τις έδρες τους στη Βρετανία, εγκαταλείποντας την Ιρλανδία. Αντίστοιχα, εταιρίες από όλο τον κόσμο, να εγκαθίστανται σε Βρετανικό έδαφος, απολαμβάνοντας πολιτική σταθερότητα, οικονομικά κίνητρα και ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου.

Η Βρετανία θα παραμείνει το Οικονομικό κέντρο του κόσμου, επισκιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και θα βρεθεί προ πιθανών αποχωρήσεων κρατών-μελών. Στόχος των Βρυξελλών ήταν η παρεμπόδιση μιας ομαλής Βρετανικής εξόδου, ως παραδειγματισμό προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Τελικά, η Γηραιά Αλβιώνα θα υπερκεράσει όλες τις δυσκολίες μέσα σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι εκτιμούσαν οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here