Tελευταία παρουσίαση της παράστασης «Human Constructions» της Σοφίας Κονδυλιά

Ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων σε Αθήνα (ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και Θεσσαλονίκη (Δημοτικό θέατρο Μελίνα Μερκούρη), η αρχιτέκτονας- χορογράφος Κονδυλιά Σοφία, υπό την συνεργασία της με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου,  παρουσιάζει τη διεπιστημονική της έρευνα «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ + ΧΟΡΟΣ» για τελευταία φορά στις 2 Ιουλίου, στο Κτίριο Επίπλευσης του ΤΠΠΛ, ώρα 20.30, με είσοδο προαιρετικής συνεισφοράς.

παρουσίαση

Η έρευνα της αρχιτέκτονος και χορογράφου σχετίζεται με την ανίχνευση σημείων τομής στη συνθετική διεργασία αρχιτεκτονικής και χορού. Η συσχέτιση των δύο τεχνών στηρίζεται στη αντίληψη πως και οι δύο τέχνες δημιουργούν και συνθέτουν χώρο μέσα από την κίνηση των σωμάτων. Το σώμα αντιλαμβάνεται, κατασκευάζει και κατανοεί το χώρο, τη δυναμική του με τρόπο κιναισθητικό.
Ξεκινώντας (2011-2014) από τη μελέτη συνθετικών θεωρήσεων αρχιτεκτόνων και χορογράφων η έρευνα περνά, στην παρούσα φάση της (2015-2016), σε βιωματικό επίπεδο,στοχεύοντας στην ανατροφοδότηση και εξέλιξη μέσα από την πράξη.

παρουσίαση 2

Η έναρξη της παρουσίασης της έρευνας θα πραγματοποιηθεί με 6 νέους δημιουργούς,οι οποίοι συμμετείχαν στο 2ο εργαστήρι σύνθεσης solo «Αρχιτεκτονική & Χορός». Το εργαστήρι διεξήχθη από τη χορογράφο τους μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Video trailer από τις συναντήσεις 2ου κύκλου του εργαστηρίου:
https://vimeo.com/158987711

Το εργαστήρι είναι πειραματικό και στόχος του είναι η ανατροφοδότηση της έρευνας μέσα από την εφαρμογή της.Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα κατοικήσουν τους χώρους του Κτιρίου Επίπλευσης, παρουσιάζοντας τα soli τους σε μία «ζωντανή» έκθεση. Ο κόσμος θα ξεναγηθεί στις solo δημιουργίες ακολουθώντας προτεινόμενη διαδρομή.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΑΛΕΞΗ »HUMAN CONSTRUCTIONS»

Η παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου είναι προϊόν διεπιστημονικής έρευνας της χορογράφου επάνω στη συνθετική διεργασία της αρχιτεκτονικής και του χορού, όπως έχει προαναφερθεί.

Δείτε το Video teaser της παράστασης εδώ: https://vimeo.com/169460615

Δείτε συνέντευξη της χορογράφου εδώ: https://artic.gr/sofia-kondulia-sunenteuxi/40897/

Το έργο σκιαγραφεί την ίδια την έρευνα και μιλά για τη δημιουργία χώρων μέσα από την κίνηση των σωμάτων.«Χώρων πραγματικών, που μέσα τους κατοικεί η σωματική δράση. Και χώρων πλατωνικών, που μέσα τους κατοικούν Ιδέες…»

Λόγος και κίνηση γίνονται «ένα» κατά τη διάρκεια της παράστασης ακολουθώντας φόρμα παρασταστικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται να επανεξετάσει και επεξεργαστεί βιώνοντας, θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου.

Σταδιακά ξεναγείται στα πορίσματα και τις ανακαλύψεις της χορογράφου, η οποία παροτρύνει το θεατή να τη δει και να την ακούσει μέσα από την αίσθηση. Χρησιμοποιώντας το είδος της lecture performance επιζητά να μιλήσει για τη σύνθεση χώρου εκ των έσω: καθώς μιλά για το ρόλο της κίνησης στη δημιουργία έργων, η ίδια, μεταμορφωμένη σε δημιούργημα, «κινείται» εξελικτικά προς το θεατή …και τον καλεί να ταξιδέψει μαζί της. Να γευτεί τα όσα λέγονται και γίνονται επάνω στη σκηνή, να ανακαλύψει και να συν-αισθανθεί. Τον κόπο, την αγωνία και τη φιλοδοξία της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και την πληρότητα, την παιδικότητα και την χαρά του να αγαπάς… αυτό που φτιάχνεις.

Συντελεστές της παράστασης:

Σύλληψη | Χορογραφία | Ερμηνεία: Κονδυλιά Σοφία
Σύμβουλος χορογραφίας: Στελλάτου Αγγελική
Επιμέλεια λόγου: Κυβετού Κατερίνα
Κείμενο: Κονδυλιά Σοφία
Σχεδιασμός σκηνικού: PV
Φωτισμοί: Κονδυλιά Σοφία
Φωτογραφίες: PV, Μπολάνο Μαριάννα, Γαρυφάλλου Μάνος
Σχεδιασμός αφίσας: PV,  Κονδυλιά Σοφία

Χορηγός Επικοινωνίας : https://www.presspublica.gr/

Διάρκεια: 40′

Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό, όπου οι θεατές καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνονται.

Οι χορευτές που συμμετέχουν είναι οι ακόλουθοι:

 

  1. ΕΡΑΤΩ ΧΟΛΗ                                       2.ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΟΛΩΜΟΝΙΔΟΥ

ΕΡΑΤΩ ΧΟΛΗ    ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΟΛΩΜΟΝΙΔΟΥ

3. ΕΥΗ ΘΑΝΕΛΛΑ                                     4.ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΟΙΚΗ

ευη θανέλλα    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΟΙΚΗ

4.ΕΥΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ                                   6. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΝΕΤΑΣ

ευη καμπούρη   stamatis mpenetas

CONTACT | INFO :sofiakondylia@gmail.com

Fb page: Sofia Kondylia DANCE + Architecture:
https://www.facebook.com/Sophia.Kondylia/

Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του ΤΠΠΛ και με την υποστήριξη του Kinoussis Group και Rokani  http://kinoussis.gr/ 

Λοιποί φορείς υποστήριξης της έρευνας:
ΕΜΠ Σχολή Αρχιτεκτόνων | OΠΑΝΔΑ Δήμος Αθηναίων | Duncan Dance Center | VAULT Theatre Plus

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here