Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Η τελική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων δίνει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η αντίστοιχη συζήτηση και ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Οι Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία για τις δύο χώρες που φέρνει τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή.

Εδώ και δεκαετίες, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και -πλέον- Βόρειας Μακεδονίας δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, καθώς οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια δεν είχαν δεσμευτεί για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η διαμάχη αυτή έπληξε τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών, προωθώντας εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αναζωογονώντας τους εθνικισμούς σε βάρος μιας ειρηνικής λύσης.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ επέδειξαν τόλμη και πολιτική παρρησία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, επιμένοντας στις διαπραγματεύσεις για μια τελική συμφωνία, σεβόμενοι αμφότεροι τις ιστορικές ευαισθησίες και των δύο πλευρών, επιδεικνύοντας παράλληλα αποφασιστικότητα για μια τελική και μόνιμη λύση.

Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφώσει νέες ισορροπίες και δυναμικές στην ελληνική πολιτική σκηνή. Πιστεύω επίσης ακράδαντα ότι, ξεκινώντας από τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολλοί μύθοι που αφορούν στη στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόν τη χώρα, θα αρχίσουν να καταρρίπτονται.

Ο πρώτος μύθος αφορά στη στήριξη της θέσης για λύση του ονοματολογικού με σύνθετη ονομασία από τη ΝΔ. Λάθος. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι το 2008 η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε ως εθνική «γραμμή» τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο στήριξε και η παρούσα κυβέρνηση, σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει αυτή τη θέση, ερχόμενη εγγύτερα στη θέση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής για καμία ονομασία, και κατά συνέπεια καμία λύση, που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

Ο δεύτερος μύθος αφορά στη θέση της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ότι δεν υιοθετούν λαϊκιστική ρητορική. Λάθος και εδώ. Και οι δύο παρατάξεις καταφεύγουν με συνέπεια σε λαϊκιστική ρητορική και καταστροφολογία κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι η λύση στο Μακεδονικό αποτελεί «προϊόν ανταλλαγής» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων για τη μη περικοπή των συντάξεων. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο ισχυρισμός έχει διαψευσθεί επισήμως και επανειλημμένα και από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Ο τρίτος μύθος αφορά στη δημιουργία «καναλιών» επικοινωνίας μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής. Η αξιωματική αντιπολίτευση το αρνείται, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδεδειγμένα μετακινηθεί ιδεολογικά προς την άκρα δεξιά, υιοθετώντας και ανάλογη ρητορική, όχι μόνο στο ονοματολογικό, αλλά ευρύτερα σε μια σειρά άλλων θεμάτων.

Υπό ένα συνολικό πρίσμα, η Συμφωνία των Πρεσπών που έρχεται προς επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και να ανοίγει ένα νέο «παράθυρο ευκαιρίας» για μια προοδευτική συμμαχία στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Από Mediapart

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here