Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Ελευθερίας

Με κεντρικά συνθήματα, «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό – Ναι στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών», πραγματοποιείται στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ), συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, οπου μιλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου. Στο χώρο της συγκέντρωσης ανεμίζουν πάρα πολλές κόκκινες σημαίες, πολλοί νέοι κρατούν πικέτες, ενώ υπάρχουν και πανό.

Στη Θεσσαλονίκη, στη  συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου μιλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ανάλογη κινητοποίηση γίνεται επίσης στη Λάρισα στην πλατεία ΑΤΑ.

Επίσης ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση της ΛΑΕ εξω απο την Αμερικανκη πρεσβεία, ενώ συνεχίζεται η πολυ αραιή σημερα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

 

Ο Δημητρης Κουτσούμπας είπε μεταξύ άλλων:

Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το δικό μας ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και τους ευρωατλαντικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται  να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της ΕΕ, κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου για να κάνουν τις μπίζνες τους στα Βαλκάνια.

Σ’ αυτήν τη συμφωνία λέμε ΟΧΙ, γιατί λέμε ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λέμε ΟΧΙ στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό που έχει βγάλει το κεφάλι και έξω και μέσα στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα ότι δήθεν εκείνη κατάφερε να λύσει ένα ιστορικό πρόβλημα χρόνων που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει. Λέει ψέματα, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί λύση. Καμιά λύση προς όφελος των λαών δεν μπορεί να προκύψει, όταν αυτή έχει υπαγορευτεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Και η συμφωνία που υπέγραψε ο Τσίπρας με τον Ζάεφ γράφει με μεγάλα γράμματα “Made in USA, made in NATO”, με την έγκριση της ΕΕ.

Η  φιλία μεταξύ των λαών δεν συμβιβάζεται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι με σημαία το «διαίρει και βασίλευε» επιβάλουν τα συμφέροντά τους.

Βασικός στόχος της συμφωνίας είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ, στο ΝΑΤΟ τώρα και σε μια προοπτική στην ΕΕ.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμφωνία είναι μέρος των γενικότερων σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια.

Και στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος οικονομικός πόλεμος, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τις αγορές, τις πρώτες ύλες, τους αγωγούς, ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο στρατιωτικών προετοιμασιών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.

Η Ρωσία έχει ήδη σημαντικά ερείσματα στη Σερβία.

Γενικότερα τα Βαλκάνια είναι προνομιακή αγορά, αλλά και πεδίο διαπάλης για τη διέλευση ή όχι του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Και για την Κίνα, τα Βαλκάνια αποτελούν ένα «κανάλι» για το δρόμο του μεταξιού προς την Ευρώπη, με την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και την ανάπτυξη σιδηροδρομικών δικτύων της Σερβίας.

Γι’ αυτό βιάζονται για την ολοκλήρωση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, τμημάτων του μεγάλου εγχώριου κεφαλαίου, διεκδικεί μερίδιο από τη μοιρασιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή. Ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ διεκδικεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό κάποιων μερίδων της εγχώριας αστικής τάξης.

«Ηγετικό ρόλο» διεκδικούσε και η κυβέρνηση του Σημίτη, όταν η χώρα μας γινόταν ξέφραγο αμπέλι για να στηρίξει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Όταν με σύνθημα την «οικονομική διείσδυση» στα Βαλκάνια ήθελε να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας και φτηνή εργατική δύναμη για τις ελληνικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με μισθούς για τους εργαζόμενους εκεί, ακόμα και κάτω των 300 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμφωνία υπογράφτηκε κάτω από την απρόκλητη παρέμβαση των ιμπεριαλιστών.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθόρισαν τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα.

Αυτοί έπεσαν σαν τα κοράκια πάνω καταπάνω στην αστική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζάεφ για να υπογράψει, στους βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων της ΠΓΔΜ για να ψηφίσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους.

Όλοι αυτοί έπεσαν πάνω στο γειτονικό λαό για να πει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα που είχε ως ερώτημα «Είστε υπέρ της εισόδου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία;».

Κι όταν ο λαός τούς γύρισε την πλάτη και απείχε από την κοροϊδία με ποσοστό αποχής που έφτασε στο 70%, τότε αυτοί τον έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη συμφωνία την επέβαλε το ΝΑΤΟ.

Κι όταν μιλάμε για το ΝΑΤΟ, μιλάμε για αυτή τη δολοφονική μηχανή που με το αίμα των λαών άλλαξε τα σύνορα δύο και τρεις φορές στα Βαλκάνια, βομβάρδισε, διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία, διαμόρφωσε κράτη – προτεκτοράτα.

Για το ΝΑΤΟ που έχει θέσει ως άμεσο το στόχο  τα «τέσσερα τριαντάρια», για να διαμορφωθούν δηλαδή άμεσα 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης έτοιμα να αναλάβουν δράση εντός 30 -το πολύ- ημερών.

Το λέει η ίδια η συμφωνία με μεγάλα γράμματα εξάλλου ότι όλα γίνονται κατ επιταγήν του ΝΑΤΟ, στο άρθρο 2 του κειμένου της.

Στο άρθρο 2 αναφέρονται αναλυτικά, ως «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας, ότι θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο άρθρο 2 αναφέρονται ακόμα ως και τα χρονοδιαγράμματα της ενταξιακής διαδικασίας.

Εδώ καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια και το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί να είναι προς όφελος των λαών μια συμφωνία που στήριξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της;

Η Μέρκελ που έχει ταυτιστεί με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική των μνημονίων της ΕΕ;

Ο Μακρόν που καταστέλλει άγρια, με τη βία, ακόμα και μαθητές σαν κρατούμενους στο Γκουντανάμο;

Ο Κουρτς, ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας με τα ναζιστικής έμπνευσης μέτρα του, με την επιβολή της 12ωρης απλήρωτης ημερήσιας εργασίας;

Και επειδή ακριβώς η Συμφωνία είναι ΝΑΤΟική, γι’ αυτό το λόγο παραμένουν στο κείμενό της τα σπέρματα του αλυτρωτισμού με τα περί «μακεδονικού λαού», «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας», που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για αναζωπύρωση των εθνικισμών, την έγερση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εκατέρωθεν, με την καθοδήγηση πάντα και όποτε το κρίνουν απαραίτητο οι ενορχηστρωτές τού «διαίρει και βασίλευε».

Αυτές οι διατυπώσεις, αυτές οι αμφισημίες δεν αποτελούν έναν αθώο συμβιβασμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Αποτελούν συνειδητές επιλογές με στόχο να συντηρείται ο αλυτρωτισμός, ο εθνικισμός και στις δύο χώρες, ο οποίος είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να διαιρούν τους λαούς για να περνάνε τα επικίνδυνα σχέδιά τους.

Την κατάλληλη στιγμή, όταν το επιλέξουν οι ιμπεριαλιστές, όλα αυτά θα βγουν ορμητικά και βίαια πάλι στην επιφάνεια.

Η ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί με τη στάση της στα εθνικιστικά συλλαλητήρια ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, καλύπτει τη ναζιστική, υπόδικη εγκληματική οργάνωση της ΧΑ.

Το «ΟΧΙ» τους εκφράζει την αδιέξοδη λογική της ονοματολογίας, εκφράζει ή ανέχεται εθνικιστικές θέσεις που φτάνουν μέχρι το σημείο να προβάλλουν το αλυτρωτικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», το οποίο δεν έχει καμία ιστορική βάση και χρησιμοποιείται μόνο για να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις.

Γι’ αυτό λέμε ότι σήμερα η καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των επικίνδυνων αμερικανικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του εθνικισμού σε Ελλάδα και FYROM.

Το ΟΧΙ του ΚΚΕ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ταυτόχρονα ΝΑΙ στη φιλία, την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών για να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, τη δική τους εξουσία, την εργατική εξουσία.

Κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά τα σαΐνια του ΣΥΡΙΖΑ που έστησαν τις προβοκάτσιές τους, έριξαν τις βρωμιές τους ότι δήθεν το ΚΚΕ συμμετέχει σε εθνικιστικά συλλαλητήρια.

Με πρώτο βιολί τον γνωστό και μη εξαιρετέο Καρτερό, που ως διευθυντής του γραφείου Τύπου του Τσίπρα, εκπληρώνει την αποστολή του ως υπηρέτης, πλέον και με τη βούλα, του συστήματος, αλλά και της αμερικανικής και γερμανικής πρεσβείας.

Ξέχασαν, αλήθεια, οι διάφοροι Καρτεροί ποιοι υπέγραφαν τα κοινά ανακοινωθέντα των πολιτικών αρχηγών το ‘92;

Ποιος φιγουράριζε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια το ‘92, μαζί με τους φασίστες, τους ακροδεξιούς και κάθε λογής κακό συναπάντημα;

Από κοντά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Δραγασάκης, που έχει το θράσος να ξεστομίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αριστερό ΟΧΙ στη συμφωνία»! Και το προχωρά παραπέρα λέγοντας ότι «η στάση του ΚΚΕ είναι ακατανόητη», αφού δήθεν «θα έπρεπε να αισθάνεται και δικαιωμένο»!

Τρικυμία εν κρανίω; Όχι.

Απλά ο πνιγμένος, ο ένοχος, από τα μαλλιά του πιάνεται.

Το ΚΚΕ σαφώς και αισθάνεται δικαιωμένο, αφού είχε προβλέψει τον κατήφορο όλων αυτών από το ’90. Όταν τους έπαιρνε στην αγκαλιά τους η αστική τάξη και τους έβαζε να λένε «όλοι πλην Λακεδαιμονίων», εννοώντας το ΚΚΕ. Τους χειροκροτούσε, γιατί τους ετοίμαζε για το ρόλο του χρήσιμου πολιτικού της υπηρέτη που έπρεπε να παίξουν μελλοντικά.

Γιατί τους βόλευε όλους να εντοπίζουν το πρόβλημα μόνο στο όνομα, λες και έκαναν βαφτίσια κι όχι στα ουσιαστικά ζητήματα που ήταν οι αλυτρωτισμοί, οι εθνικισμοί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, κρύβοντας ταυτόχρονα τους σχεδιασμούς των ευρωατλαντικών συμμάχων τους που από τότε παρενέβαιναν.

Από πού κι ως πού, λοιπόν, οι αριστεροί πρέπει να στηρίξουν μια συμφωνία που μεγαλώνει τα στηρίγματα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια;

Από πού κι ως πού όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες, πρέπει να στηρίξουν τα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών;

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αποκάλυψε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 τον παραπλανητικό ρόλο της ονοματολογίας, υποστήριξε τη θέση για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, καταδικάζοντας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.

Αναδεικνύοντας ότι η Μακεδονία είναι μια ευρεία γεωγραφική περιφέρεια, η οποία, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, το 1913, κατανεμήθηκε στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην τότε Σερβία και την Αλβανία και κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα στην αποκλειστικότητα.

Το ΚΚΕ τότε διαχώρισε τη θέση του από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στα οποία συμμετείχαν όλα τα αστικά κόμματα και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, του τότε Συνασπισμού, προγόνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί και προειδοποιήσει για όλα τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από τότε.

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές, μπροστά στη μεγάλη πίεση που δέχονται από τον απλό κόσμο που τους πίστεψε, βρήκαν να πλασάρουν ένα νέο ψέμα, ότι δήθεν το ΚΚΕ, το 1992, δεν έβαζε ζήτημα να μην μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι λένε που το βάζει μόνο τώρα.

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα, λέει ο λαός μας… Ή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Γιατί ποιος δεν θυμάται ότι τότε το ζήτημα ήταν οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για αλλαγές συνόρων, για επεμβάσεις, για διαμελισμό κρατών, όπως της Γιουγκοσλαβίας;

Και το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που είχε αντιταχθεί και καταγγείλει όλα αυτά.

Τότε ακόμα δεν έμπαινε θέμα να μπουν τα Σκόπια ή άλλα προτεκτοράτα στο ΝΑΤΟ που δημιουργούσαν με τις επεμβάσεις τους οι Αμερικανοί στα Βαλκάνια. Τότε ο πρώτος στόχος τους ήταν οι αποσχίσεις, οι εθνικισμοί, οι αλλαγές συνόρων, η δημιουργία προτεκτοράτων.

Ανοίγουν το δρόμο που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μεγάλο στρατιωτικό στόχο, σε περίπτωση γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε περίπτωση σύγκρουσης -οικονομικής, πολιτικής, διπλωματικής, στρατιωτικής- ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Ισραήλ κλπ.

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε μεγάλο στρατιωτικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σούδα και σε κόμβο υλοποίησης όλων των ατλαντικών οικονομικών σχεδίων που αφορούν τα Βαλκάνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here