Η στάση του Ευκλ. Τσακαλώτου και οι θέσεις της ομάδας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Μετά από μακρά σιωπή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και βασικός διαπραγματευτής της συμφωνίας και του τρίτου μνημονίου,  πήρε δημόσια θέση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι θα συμμετέχει στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό, έληξε αίσια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Μία ενδεχόμενη αποστασιοποίηση του κ. Τσακαλώτου, θα έπληττε και εικόνα του Αλ. Τσίπρα, καθώς ένας στενός συνεργάτης του, στη τελευταία δύσκολη φάση, θα εμφανιζόταν ουσιαστικά να τον «αδειάζει».

Η περίπτωση όμως του Ε. Τσακαλώτου, δεν είναι χωριστή. Εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ειδικότερο που αφορά την στάση της ομάδας των 53+ της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για κίνηση που δομήθηκε χωριστά και κινούνταν μεταξύ των ¨προεδρικών» και της Αριστερής Πλατφόρμας, επιτρέποντας και επιβάλλοντας συχνά τις αναγκαίες κομματικές εξισορροπήσεις.

Στην ομάδα αυτή εκτός του κ. Τσακαλώτου, ανήκουν επίσης ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο μέχρι πρότινος γ.γ του ΣΥΡΖΑ Τ. Κορωνάκης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο  πρώην γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντάς , η πρώην υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο καθηγητής του ΕΜΠ Αλκης Ρήγος και άλλοι.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η δύναμη και η εμβέλεια της ομάδας μειώνεται καθώς φυλλορροεί από μέλη που δηλώνουν την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 3 τάσεις στο εσωτερικό της ομάδας

Η αργοπορία του κ. Τσακαλώτου να πάρει δημοσίως θέση υπέρ του Αλ. Τσίπρα οφείλεται βασικά, στην αδυναμία της ομάδας αυτής, να καταλήξει σε ενιαία θέση. Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, είχαν διαμορφωθεί τρείς προτάσεις:

Πρώτη και κυρίαρχη πλειοψηφικά εντός της ομάδας, ήταν η πρόταση να παραμείνουν εντός του κόμματος και να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από την θέση ότι είναι δυνατή η εφαρμογή, εντός του πλαισίου του επώδυνου τρίτου μνημονίου, μια διαφορετική κοινωνική πολιτική που θα αποδομεί πτυχές της συμφωνίας υπέρ των λαικών στρωμάτων. Με αυτήν την άποψη συντάχθηκε τελικά και ο κ. Τσακαλώτος.

Η δεύτερη άποψη μέσα στην εσωκομματική κίνηση,τάσσεται  υπέρ της παραμονής στο κόμμα, δίχως όμως παρουσία στα ψηφοδέλτια των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Άποψη που υιοθετεί ο μέχρι πρότινος γραμματέας του ΣΤΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Η τρίτη άποψη τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από το κόμμα και της πιθανότητας  είτε να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας,  είτε να υπάρξει συμπόρευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα με αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  τη θέση αυτή στηρίζει έντονα ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς.

Ετσι είναι ενδεικτική η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών κατά την Συνδιάσκεψη.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Να βρεθούν κοινωνικά ισοδύναμα

Να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, «συνέδριο επανακαθορισμού της στάσης μας», ζήτησε η Τάσια Χριστοδουλόπουλου. Είπε ότι πρέπει να φτιαχτούν ψηφοδέλτια που θα εκπροσωπούν την Αριστερά και όχι, όπως ανέφερε, να παίρνει το χρίσμα του υποψηφίου όποιος περνάει απ’ έξω, επισημαίνοντας ότι από τον χαρακτήρα των ψηφοδελτίων θα κρίνει εάν «χωράει» σε αυτά. Είπε ακόμη ότι τα μνημόνια απέδειξαν ότι όλοι είμαστε εφήμεροι, θεωρώντας ότι είναι λάθος να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα υλοποιήσει τη συμφωνία, στο ακέραιο, δίχως να προβάλει κοινωνικά ισοδύναμα.

Αλκης Ρήγος: Μοναδική επιλογή η πάλη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο καθηγητής Άλκης Ρήγος είπε στην παρέμβασή του ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει αριστερή παρένθεση για να μην ανατραπεί η ελπίδα στη χώρα. Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι ανάγκη να ανατραπεί το κακό εσωκομματικό κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί με εξωστρέφεια και όχι με εσωστρέφεια για να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ο κ. Ρήγος υπογράμμισε ότι έγιναν λάθος επιλογές σε πρόσωπα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε για μεγάλο διάστημα αντιδημοκρατική εσωκομματική πορεία και ότι δεν ξεκαθάρισε ότι η πάλη γίνεται εντός της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη δεν είναι χώρος που είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, είπε ότι η μοναδική επιλογή είναι η πάλη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η πάλη πρέπει να γίνει με όλες τις δυνάμεις.

Βασιλική Κατριβάνου: Κριτική για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών

«Αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται λίστες με αριστερούς ανθρώπους και σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο» είπε η Βασιλική Κατριβάνου, ασκώντας κριτική για τα ψηφοδέλτια και τη μη διεξαγωγή συνεδρίου πριν από τις εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει χωρίς καμία διαδικασία, ούτε στο κόμμα ψηφίζουμε, ούτε στις οργανώσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πάνος Λάμπρου: Σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο

 

Ο Πάνος Λάμπρου ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι το συνέδριο «αναστοχασμού και αποκατάστασης της πληγωμένης πολιτικής μας αξιοπρέπειας» θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές.

Μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και εκπροσωπώντας με αυτόν τον τρόπο τις θέσεις των μελών της κίνησης των «53+» που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «αυτό το κόμμα το αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να το αγαπάμε», για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε ως 53+ να δυσκολέψουμε την κοινή προσπάθεια όμως πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε τέσσερα σημεία και ειδικότερα ότι: α) δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία περίπτωση σε πιθανές μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες με τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού β) δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα που θα απουσιάζει το σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο. γ) δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που θα προσβάλλουν το ήθος της αριστεράς δ) δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς στην «απαξία» του κόμματος και της συλλογικής λειτουργίας.
Η κίνηση των «53+» αποτελείται από τους:

 Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αγγελοπούλου Ελθήνα, Αθανασίου Κώστας, Αθανίτη Όλγα, Αλμπάνης Γιάννης, Βωβός Παναγιώτης, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάς Κώστας, Θεοδωράτου Κατερίνα, Καλκανδής Πέτρος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καραγιώργος Βαγγέλης, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κερσανίδης Στράτος, Κιτσαντά Λίτσα, Κνήτου Κατερίνα, Κορωνάκης Τάσος, Κουρεμπές Φάνης, Κουτσοθοδωρής  Θοδωρής, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυρίτσης Γιώργος, Κωνσταντάτος Χάρης, Λάμπρου Πάνος, Λάσκος Χρήστος, Μαντάς Χρήστος, Μαρματάκης Κώστας, Ματσούκα Χαρά, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπένος Αλέξης, Νικολάου Νάγια, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδάτος Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγος Άλκης, Σαπουνά Αγγέλικα, Σαμανίδης Νίκος, Σαρρής Μανώλης, Σβίγκου Ράνια, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στασινός Στάθης, Τζήκα Δανάη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Τσιγώνιας Νίκος, Τσίτσοβιτς Τόνια, Υδραίος Μιχάλης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χονδρός Γιώργος, Χριστοδουλοπούλου Τασία.
Εχουν ήδη δηλώσει ότι παραιτούνται από τις θέσεις τους ή  αποχωρούν, μεταξύ άλλων οι: Ηρώ Διώτη, Κ. Μαρματάκης, Χρ. Λάσκος, Μάνια Μπαρσέφσκι, Αγγ. Σαπουνά, Ν. Νικολάου.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here