Η Σουηδία αναγνώρισε ότι απέτυχε να προστατέψει τους ηλικιωμένους από τον κορονοϊό

Η απάντηση της σουηδικής κυβέρνησης στην πανδημία ήταν κατά πολλούς αμφιλεγόμενη και τώρα οι αρχές της χώρας παραδέχονται ότι απέτυχαν να προστατέψουν κατάλληλα τους ηλικιωμένους, καθώς σχεδόν οι μισοί θανάτοι από Covid-19 στη Σουηδία έχουν σημειωθεί σε οίκους ευγηρίας.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν πεθάνει 3.220 άτομα με κορονοϊό και παρόλο που η χώρα έλεγε από την αρχή της κρίσης πως έδινε προτεραιότητα στην προάσπιση των ανθρώπων άνω των 70 ετών, το 90% όσων πέθαναν μέχρι τις 28 Απριλίου ήταν άτομα άνω των 70 ετών.

Εξ αυτών οι μισοί ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας και άλλο 1/4 λάμβανε φροντίδα στο σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας.

«Αποτύχαμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους μας. Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό και μια αποτυχία της κοινωνίας ως σύνολο. Πρέπει να διδαχθούμε απ’ αυτό, δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με αυτή την πανδημία», δήλωσε η υπουργός Υγείας, Λίνα Χάλενγκρεν στη σουηδική τηλεόραση.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Σουηδία κράτησε ανοιχτά τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια όλο αυτό το διάστημα, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση και τις συστάσεις υγεινής και απαγόρευσε  τις επισκέψεις σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από τις 31 Μαρτίου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here