Η σούπερ γιαγιά της Aριστεράς αποκαθηλώνει τον Φράνκο

Την ολική αποκαθήλωση του δικτάτορα Φράνκο από την Μαδρίτη αποφάσισε η 71χρονη Μανουέλα Καρμένα, η «Πασιονάρια των Αγανακτισμένων» ή «σούπερ γιαγιά» της Αριστεράς, όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν .

Η πρώην δικαστής, που εξελέγη δήμαρχος της Μαδρίτης, στην οποία ηγούνταν εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα η δεξιά, με τον σχηματισμό «Ahora Madrid» και την υποστήριξη των Podemos,  θα αλλάξει την ονομασία όλων των οδών και των πλατειών που συνδέονται με τη χούντα του Φράνκο, καθώς η σχετική απόφαση εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης.

Το σχέδιο μετονομασίας θα μπει σε εφαρμογή από το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Πολλά ονόματα δρόμων συνδέονται με στρατηγούς του Φράνκο που ανέτρεψαν με πραξικόπημα την Αριστερή Κυβέρνηση και κατέλυσαν την Ισπανική Δημοκρατία το 1936, οδηγώντας τη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο. Μερικά από τα ονόματα δρόμων και πλατειών που θα αλλάξουν είναι: Plaza Caudillo, Calle General Yague, Avenida General Fanjul και Pasaje General Mola. Σύμφωνα με ιστορικούς, στη Μαδρίτη υπάρχουν πάνω από 170 δρόμοι, πλατείες και μνημεία που συνδέονται με το φρανκικό καθεστώς.

 

manouela_karmena

 

Η πρώην δικαστής, που στα νιάτα της υπήρξε μαχητική κομμουνίστρια, ηγείται μιας πόλης τριών εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ήταν επί 26 χρόνια προπύργιο της δεξιάς, καθώς επί 24 χρόνια βρισκόταν στα χέρια του Λαϊκού Κόμματος και επί δύο χρόνια ελεγχόταν από τον δεξιό σχηματισμό UCD.

 

 

Η Καρμένα, η οποία συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώμα το 2010, έστησε ένα μαγαζί που πουλούσε ρούχα για μωρά που έφτιαχναν πρώην κατάδικοι. Είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του ηγέτη του Podemos (“Μπορούμε”) να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας τού Ahora Madrid, προτού την αποδεχθεί τελικά τον Μάρτιο.

Έγινε η αγαπημένη υποψήφια των μποέμηδων και των κοινωνικών ακτιβιστών. Καλλιτέχνες δημιούργησαν μια σειρά από πόστερ γι΄αυτήν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: σε ένα από αυτά εμφανίζεται με μία μάσκα της Κάτγουμαν, ένα λογοπαίγνιο με το παρατσούκλι “cats” που αποδίδεται στους Μαδριλένους

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here