Η σωστη κανέλα μετά τα 40

Δεν είναι ιδιες όλες οι κανέλες, εκτός κι αν κάποιος τις θέλει μόνον για τη γευση του και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις άλλες (σημαντικές) ιδιότητές της.

Πέραν της γεύσης, η σωστη, γνήσια  κανέλα έχει την ουσία κινναμαλδεΰδη που έχει αντιοξειδωτικά συστατικά, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (Otsuka et al, 1982). Μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL και βοηθά στον διαβήτη μειώνοντας τη γλυκόζη στο αίμα. Αυξάνει τη ροή του αίματος και βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων (Huang et al, 2006). Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο και άλλα χρήσιμα.

Και η ελάχιστη προσθήκη κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου.

Αυτά όμως ισχύουν για την κανέλα Κεϊλάνης και όχι για την φτηνή κινέζικη κανέλα που βρισκουμε εν αφθονια στα σούπερ μάρκετ.

 

Υπάρχουν και άλλα δέντρα των οποίων οι φλοιοί είναι γνωστοί ως κανέλα και οι οποίοι έχουν παρόμοιο άρωμα με την αυθεντική κανέλα, όπως η λευκή κανέλα ή ψευτοκανέλα (canella alba), η οποία προέρχεται από το δέντρο canella alba των Αντιλών αλλά και η κανέλα του Μαλαμπάρ. Ομως στην ελληνική αγορά αφθονεί κυρίως η κινεζική «κανέλα».

Ξεχωρίζουμε οπτικα την κανέλα Κεϊλάνης απο την κινέζικη, από την καθετη διατομή, γιατί η πιο πλουσια κανέλα της ΚεΪλάνης είναι εκεινη που έχει πολλά «τυλίγματα» ή στρώσεις  ενώ η κινεζική ή «κασία»  έχει ενα-δυο «έλικες». Η πλούσια σε συστατικα ειναι δηλαδή σαν «γεμιστή» ενώ η φτηνή είναι σχεδόν κουφια.

 

Η κασία είναι παραλληλα πιο πλούσια σε κουμαρινη -κάτι που είναι χρήσιμο και επικινδυνο συνάμα. Η κουμαρινη ως συστατικό χρησιμοποιείται σε καρδιολογικά φάρμακα. Εντουτοις καλό είναι ο καταναλωτής να ξέρει ότι η κινέζικη κανέλα έχει 1000πλασια επιπεδα κουμαρίνης σε σύγκριση με την κανέλα Κεϊλάνης  και αυτά μπορεί -σε ποσότητα- να είναι τοξικα για το συκώτι. Τα μπισκότα κανέλας για παράδειγμα, περιέχουν συνήθως την φτηνη κανέλα (την κινεζική, που έχει πολλή κουμαρινη.)

Οι εγκυμονούσες πάντως πρέπει να αποφεύγουν οιαδήποτε κανέλα, επειδή το μπαχαρικό έχει συσχετισθεί με αποβολές.

Επίσης όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή έχουν αιμορραγικές διαταραχές δεν πρέπει να καταλώνουν την κινεζική κανέλα ή κασία.

Αλλά και οι διαβητικοι που παιρνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης, θα πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό προτού αρχίσουν «κουρα» με κανέλα, γιατί το φάρμακο μαζί με την κανέλα θα λειτουργήσει αθροιστικά και είναι επικινδυνο. Φυσικά δεν μιλάμε για μερικές «πιτσιλιές» κανέλας στο ρυζόγαλο.

Γενικά η κανέλα Κεϊλάνης

  • Ρυθμίζει σημαντικά το ζάχαρο, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
  • Ανακουφίζει πεπτικές ανωμαλίες
  • Βελτιώνει το κυκλοφορικό
  • Έχει αντιπηκτικές ιδιότητες -αντιθρομβωτική δράση
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Είναι πλούσιια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φυτικών ινών
  • Ειναι τονωτική
  • Μερικές έρευνες αναφέρουν ότι ανακουφίζει απο τους πόνους της περιόδου
  • Είναι αντιβακτηριακή, εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων  E. Coli  αλλά και του μύκητα Candida Albicans.

(Και εννοείται, όχι, δεν τα παιρνουμε για να διαφημίζουμε κανέλα Κεϊλάνης -βασικά δεν τα παιρνουμε απο πουθενά-, απλά διαβασαμε τις σχετικες μελέτες και δοκιμάσαμε την κανέλα για το δικό μας σάκχαρο, οποτε είπαμε να το μοιραστουμε. Την πηραμε σε ξυλαράκια απο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, αλλά είναι τόσο εύθρυπτη που κομματιάζεται και θέλει πολλη τεχνη για να την ξυσεις και να την κάνεις σκόνη στον τριφτηοπότε ίσως η ετοιμη σκονη ειναι πιο πρακτικη, μόνο που δεν ξέρεις με σιγουριά αν ειναι Κεϊλάνης ή οχι…)

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here