Η σιωπηλή κραυγή ενός δασκάλου

 

 

Του Γιάννη Ζαμπετάκη

Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

izabet@chem.uoa.gr

 

Μάης 2003: ορκίζομαι Λέκτορας στο Εργ. Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας στο ΕΚΠΑ. Πρώτος μισθός τότε, καθαρά Χ ευρώ. Στο εργαστήριο είμαστε 5 συνάδελφοι. Η κρατική πίστωση μας επιτρέπει να έχουμε 5-7 μεταπτυχιακούς φοιτητές κάθε χρόνο.

Ιούνης 2015: ως Επικ. Καθηγητής στο ίδιο εργαστήριο, ο μισθός μου σήμερα Χ + 44 ευρώ. Ναι! Δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ο μισθός μου αυξήθηκε 44 ευρώ σε 12 χρόνια, έχοντας ανέβει μια βαθμίδα, έχοντας 12 χρόνια χρονοεπίδομα και έχοντας αποκτήσει και δύο παιδιά. Σήμερα, όμως πληρώνω και ΕΝΦΙΑ και πιο πολύ φόρο εισοδήματος αφού δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο!

Στο εργαστήριο σήμερα είμαστε μόλις 3 συνάδελφοι. Η κρατική πίστωση έχει χαθεί για τα ημερολογιακά έτη 2013, 2014 και 2015. Είμαστε έτοιμοι να κλειδώσουμε το Εργαστήριο και να παραδώσουμε τα κλειδιά στον Πρύτανη και στον Υπουργό Παιδείας.

Το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος είναι αδύνατον να πάρουμε έστω και ένα μεταπτυχιακό φοιτητή. Τραγική λεπτομέρεια: το Τμήμα Χημείας δεν έχει καθαρίστριες εδώ και 10 μήνες!

Όλα αυτά γιατί τα λέω; Τα λέω για δύο λόγους. Πρώτα πρώτα, ένα καθαρά ωφελιμιστικό! Να τα βγάλω από μέσα μου να μην με πρήζουν άλλο.

Και άλλο ένα λόγο, πολιτικό! Μα για να δείξω ότι η Πολιτεία, πέρα από μνημόνια, ΔΕΝ ενδιαφέρεται για τα ΑΕΙ, ΔΕΝ ενδιαφέρεται για την ποιότητα δουλειάς στα Πανεπιστήμια, ΔΕΝ ενδιαφέρεται καν για την ύπαρξη στοιχειώδους καθαριότητας και ευπρέπειας. Το προσφάτως δημοσιευμένο στοιχείο ότι 200.000 επιστήμονες έφυγαν από την χώρα πέρασε στα ψιλά! Για σκεφτείτε όμως πόσα χρήματα έχετε δώσει κι εσείς κι εγώ από τους φόρους μας για να εκπαιδευτούν αυτοί οι 200.000 επιστήμονες. Τον κάνατε τον υπολογισμό;

Και πάμε τώρα και σε κάτι ποιοτικό. Αυτοί που έφυγαν, κατά τεκμήριο, είναι οι πιο καπάτσοι. Ποιοι έχουν μείνει στην χώρα; Όσοι έχουν κάψει τα καράβια τους (όπως λέει ένα τραγουδάκι του Πορτοκάλογλου) πιστεύοντας ότι «ανήκουν εδώ» και «δεν πάνε πουθενά» ή όσοι ετοιμάζονται να φύγουν…

Με τέτοιες συνθήκες όμως καμία χώρα δεν πήγε μπροστά είτε με μνημόνια, είτε με ζουρνάδες (την θυμάστε την Τσίπρια προεκλογική δήλωση;) είτε με δραχμή. Πλάνο Α, πλάνο Β ή πλάνο Γ δεν υπάρχει… Απλά υπάρχει εγκατάλειψη του Πανεπιστημίου από όλους! Ακόμα και από τις δυνάμεις που θα έπρεπε να μάχονται ΥΠΕΡ του Πανεπιστημίου (π.χ. Κοσμήτορες, Συγκλητικούς, Πρυτάνεις, Υπουργούς Παιδείας).

Ουφ, τα είπα . _

Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημιούπολη, Παρασκευή 19 Ιούνη 2015.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here