Η ράμπα-σκοτώστρα του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιώς και λοιπά ανόσια βοήθειά μας!

 

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Τόσο η υπέρ-δραστήρια διαδικτυακή ομάδα Γυναίκες με Αναπηρία, όσο και ολίγον ιδιαίτερα η εκ των διαχειριστριών της ομάδας κυρία Κική Κοφινάκου – όχι, βέβαια, ότι οι άλλες κυρίες πάνε πίσω – είναι το κάτι άλλο!

Το κάτι άλλο είναι τα θέματα που επιλέγουν να αναπτύξουν και προβάλλουν, το κάτι άλλο είναι ο τρόπος που τα υποστηρίζουν και παρουσιάζουν, το κάτι άλλο είναι και ο (προχωρημένος) χαρακτήρας που οι παρουσιάσεις τους σταθερά αποπνέουν.

Λάβετε ένα εξαιρετικό δείγμα:

ν Αν θέλει μια χρήστρια αμαξιδίου να «αποχαιρετήσει» ένα αγαπημένο της πρόσωπο και η εξόδιος ακολουθία τελείται στην «Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς» (Εκκλησία Άγιου Σπυρίδωνα), μες στη στεναχώρια της θα πρέπει να «αποχαιρετήσει» συγχρόνως και την αξιοπρέπειά της.

Ευτυχώς που οι τελετάρχες έχουν πολλούς υπαλλήλους διαθέσιμους και έτσι φτάνουν, 4 κουβαλάν το φέρετρο με το θανόντα και 2 τη χρήστρια αμαξιδίου

Φτάνοντας από ακτή Μιαούλη στην εκκλησία με το μεγάλο αύλειο χώρο και ιδιαίτερα στην πρόσοψη που υπάρχει και χώρος στάθμευσης μερικών αυτοκινήτων, παρκάρετε όπου βρείτε (σε άκρη έτσι;) – δεν υπάρχει φυσικά πρόβλεψη για ΑμεΑ και ακόμη δε φαντάζεστε ότι δε θα υπάρχει σωστή πρόσβαση (Ιερά Μητρόπολη γαρ).
Δε χρειάζεται να είστε παρατηρητικές για να δείτε πάνω από την θεαματική σκάλα της πρόσοψης κάποιον ή κάποιους (μην ανησυχείτε, όλοι μαζί σας θα ασχοληθούν) που θα σας δείχνουν το πλαϊνό πεζοδρομημένο δρομάκι, οπότε θα φανταστείτε, είμαι σίγουρη, ότι από εκεί είναι η πρόσβαση ΑμεΑ. Σήμανση καθοδήγησης δε θα δείτε πουθενά, αλλά αυτό το έχετε συνηθίσει.

Καλά η κεντρική σκάλα με τα ατέλειωτα σκαλιά και την έλλειψη στηριγμάτων – χειρολαβών, φαίνεται και στις φωτογραφίες, δεν εξυπηρετεί ούτε τους ηλικιωμένους, όμως στην πλαϊνή είσοδο φαίνεται από μακριά μια ράμπα και φυσικά βλέποντάς την εσείς (όχι αυτοί που την έφτιαξαν) αμέσως θα καταλάβετε ότι θα χρειαστείτε σπρώξιμο, όχι από όποιον και όποιον αλλά από κάποιον χειροδύναμο.

Όμως ρολάροντας στον αύλειο χώρο και πριν την είσοδο με τη ράμπα, τι κρίμα, θα συναντήσετε μια αλλαγή επιπέδου με τρία σκαλιά σε όλο το μήκος αυτού και αμέσως θα καταλάβετε ότι οι χειροδύναμοι που χρειάζεστε είναι 2, που θα καταφθάσουν αμέσως αν είναι «καλό» το γραφείο κηδειών και ο τελετάρχης.

Πλησιάζοντας πια την βεράντα της εκκλησίας από το πλάι μπορεί να σας πει κάποια ότι πάτε λάθος και θα έπρεπε να έρθετε από τον πίσω δρόμο, τη Φίλωνος, πίσω από την εκκλησία, αυτή κάτι ήξερε, αλλά και από εκεί βοήθεια θα χρειαζόσασταν μιας και εκεί για να κατεβείτε από το επίπεδο του δρόμου στο επίπεδο της αυλής έχει μια ράμπα – σκοτώστρα με κλίση πάνω από 35% (όπως αυτή της πλαϊνής εισόδου της εκκλησίας) και επιπλέον δε θα σας έβλεπε και ο τελετάρχης να στείλει βοηθούς

Παρόλο που η Ιερά σύνοδος της Αρχιεπισκοπής ξανα-αποφάσισε την επιβολή της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε όλες τις εκκλησίες, μοναστήρια, παρεκκλήσια κλπ το 2013 και έστειλε αυτή την απόφαση σε όλες τις Μητροπόλεις, δυστυχώς βλέπουμε πόσο εύκολα μας «ξεπετάνε»

Αν είναι τέτοια η πρόσβαση στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, που θα έπρεπε να είναι «παράδειγμα» και έχει τον κατάλληλο χώρο για να την έκαναν σωστή, πως θα είναι οι υπόλοιπες εκκλησίες του Πειραιά; και όχι μόνο.

Αλήθεια, δεν επιβάλλεται να ακολουθούν οι εκκλησίες τις επίσημες προδιαγραφές για τις προσβάσιμες διαδρομές και εισόδους; Έχουν δικές τους προδιαγραφές σύμφωνες με τις δικές τους νοοτροπίες ή πλήρη αδιαφορία για τους ανάπηρους και τα εμποδιζόμενα άτομα γενικά;

(Για την προσβασιμότητα των νεκροταφείων και των τάφων θα μιλήσουμε μια άλλη φορά)

Περιγραφή κολάζ φωτογραφιών : Είναι 4 φωτογραφίες της εκκλησίας, παρμένες από το διαδίκτυο. Στην πάνω σειρά η αριστερή είναι η εκκλησία βγαλμένη από την ακτή Μιαούλη και το μαύρο βελάκι δείχνει το πεζοδρομημένο δρομάκι που μπορούν να ακολουθήσουν οι ΑμεΑ. Η δεξιά φωτογραφία είναι βγαλμένη από τον πίσω δρόμο τη Φίλωνος και φαίνεται ο πλαϊνός αύλειος χώρος, η ράμπα εισόδου σε αυτόν και η ράμπα εισόδου στην εκκλησία (μαύρες γραμμές). Εκεί που υπάρχει μια μαύρη διακεκομμένη γραμμή υπάρχουν κατά μήκος της αυλής 3 σκαλοπάτια. Στην κάτω σειρά, αριστερά είναι η πρόσοψη της εκκλησίας με τη θεαματική σκάλα κι δεξιά μια λεπτομέρεια της πλαϊνής εισόδου με μια ράμπα με κλίση 35% περίπου – με το μάτι (η κλίση θα έπρεπε να ήταν 5%) και φυσικά επειδή δε θα «έβγαινε» κάθετα θα έπρεπε (π.χ.) να έχει γίνει παράλληλη με τον τοίχο και επάλληλη

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here