Tης Σάρας Χαλκίδη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει  η ποσοστιαία εκτίμηση της ψήφου των εργαζομένων που παρουσίασε  ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος  στην ΕΡΤ  για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κατά την άποψη μας ο ΣΥΡΙΖΑ  στη συζήτηση για την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την επόμενη μέρα θα πρέπει ιδιαίτερα να προβληματισθεί ως προς  αυτή την παράμετρο:

  • Δημόσιοι υπάλληλοι: 30% ΝΔ – 26% ΣΥΡΙΖΑ

Για μεν τους Δημοσίους Υπαλλήλους η μικρή σχετικά διαφορά των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν μπορεί να αποδοθεί στην γενικότερη τάση που θέλει παραδοσιακά τους Δημοσίους Υπαλλήλους να στρέφονται προς τον εν δυνάμει νικητή , όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η ΝΔ παρέμεινε ελκυστική παρά την πολιτική απολύσεων , συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα , συγκράτησης  του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και εκχώρησης τμημάτων του ευρύτερου δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα  που και έχει διακηρύξει  αλλά και εφαρμόσει στο παρελθόν.

Είναι γεγονός ότι η κρίση επιδείνωσε τις συνθήκες εργασίας στο Δημόσιο  και το πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας είναι συνδεδεμένο με  άλλα δύσκολα θέματα όπως  η μείωση της γραφειοκρατίας , κατάλληλη στελέχωση  . Δυστυχώς τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν αργά ενώ σε  αρκετές περιπτώσεις η άγνοια ,  η έλλειψη πληροφόρησης  και managerial εμπειρίας  οδήγησε τα κυβερνητικά επιτελεία σε γραφειοκρατικές επιλογές (νέα μητρώα κλπ) ,εσωστρεφείς χρονοβόρες πολιτικές ,χωρίς στόχευση στα κρίσιμα θέματα που θα έκαναν αισθητή στην καθημερινότητα μια άλλη οπτική λειτουργίας. Το εργασιακό κλίμα παρέμεινε προβληματικό (πχ  έχουμε περιπτώσεις εργασιακού bullying  ακόμη και σε φορείς συνδεδεμένους με το Υπουργείο Εργασίας,  έλλειψη μέτρων  αντιμετώπισης του burn out στον κλάδο της Υγείας κά)

  • Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα: 30% ΝΔ – 21% ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε στα 4 χρόνια διακυβέρνησης να δώσει ένα ξεκάθαρο  στίγμα πολιτικού φορέα  που βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων , είναι πράγματι πολύ λυπηρό για την ίδια την πολιτική του  φυσιογνωμία . Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι αυτό κατά την άποψη μας δεν οφείλεται σε λανθασμένη και εσκεμμένη πρόθεση. Τις αιτίες  θα τις αναζητήσουμε σε

-σε πολύ κακή επικοινωνία του όποιου έργου στα ζητήματα εργασίας

-στη δράση  με περιορισμένους   στόχους  χωρίς ιεράρχηση και  καινοτόμες προσεγγίσεις

-στην μεγάλη καθυστέρηση ανάληψης ουσιαστικής δράσης σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους όπως στον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας. Η κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών έγινε αισθητή στον ιδιωτικό τομέα μόλις ένα εξάμηνο πριν τις εκλογές .

-η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη δεν αναδείχθηκε συστηματικά και δεν τέθηκε  σε δράσεις  παραγωγικής ανασυγκρότησης , σε στρατηγικές επιχειρηματικής πολιτικής ,ανάπτυξης καινοτομίας  κά. Είναι ανεκδιήγητο να συνεχίζουμε να συζητάμε για καινοτομία  και οικονομική ανάπτυξη χωρίς  να βάζουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο το ανθρώπινο δυναμικό , την κατάλληλη οργανωσιακή κουλτούρα για  ένα υγιές εργασιακό κλίμα. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το ανέδειξε και δεν του έδωσε κεντρικό ρόλο.

-τα εργασιακά θέματα περιορίσθηκαν στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας ,το οποίο αναμφίβολα είχε να διαχειρισθεί καυτά θέματα , αλλά και αυτό  παρέμεινε σε ένα  βαθμό κλειστοφοβικό .Δεν έγινε ουσιαστική παρέμβαση στην αλλαγή του εργασιακού κλίματος .

Υπήρξαν προτάσεις  που χωρίς οικονομικό κόστος για το κράτος , θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει το εργασιακό κλίμα άμεσα και αποτελεσματικά σε μεγάλες ομάδες επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα πχ προμηθευτών του Δημοσίου , που όμως το Υπουργείο δεν ήταν ανοικτό να ακούσει.

Το  εργασιακό κλίμα παραμένει κάκιστο και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές και την έλλειψη αξιοκρατίας που φέρνουν φαινόμενα όπως  η διαφθορά ,  η οικογενειοκρατία , η έλλειψη επαγγελματικού μάνατζμεντ , οδηγούν στην έξοδο από τη χώρα ενός αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού .Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να κάνει όχι ανατροπή , αλλά μια αισθητή διαφορά που ο κόσμος της εργασίας θα μπορούσε να αισθανθεί στην καθημερινότητα του και να τον επιβραβεύσει δια της ψήφου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here