Η πρώτη σημερινή εικόνα – Ίσως διπλασιαστεί ο αριθμός των νεκρών

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των φονικών πυρκαϊών σήμερα το πρωί  είναι 24 νεκροί (μεταξύ των οποίων και παιδιά) και  156 τραυματίες εκ των όποιων οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μεταξύ των τραυματιών είναι και 16 παιδιά, τα οποία είναι όλα εκτός κινδύνου.

Διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών εικάζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, λέγοντας ότι βρέθηκαν 26 σοροί καμμένων ανθρώπων σε χωράφι στο Μάτι -η πληροφορία όμως δεν διασταυρώνεται μέχρι στιγμής.

Οι περισσότεροι τραυματίες είναι στον Ευαγγελισμό και στο Σισμανόγλειο και λιγότεροι στο ΚΑΤ και στο Αττικον.

Για αναγνώριση νεκρών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι συγγενείς  αγνοουμένων πρέπει να απευθύνονται στην Πολιτική Προστασία. Δεν αποκλείεται δυστυχώς να βρεθούν στην πορεία της ημέρας και άλλοι νεκροί σε σπίτια ή στη θαλασσα Οι περισσότεροι νεκροί είναι άμεσα θύματα της φωτιάς (εγκαύματα και αναπνευστικά εγκαύματα), αλλά υπάρχουν και πνιγμένοι. Πολλοί βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν και απομακρύνθηκαν από τη στεριά επειδή οι καπνοί απλώνονταν σχεδόν σε απόσταση σχεδόν 2-3 χιλιομέτρων απο την ακτή, προς τα βαθειά. Λόγω του σκοταδιού που έπεσε αλλα και των καπνών, δεν ήταν ορατοί από σκάφη του λιμενικού που παρέπλεαν και έσωναν όποιον έβλεπαν στην θάλασσα Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι φώναζαν και οι λιμενικοί προσπαθούσαν να τους εντοπίσουν στα τυφλά.

Παρότι κάποιοι μέμφθηκαν τις αρχές οτι εγκατέλειπαν σορούς νεκρών στους δρόμους, η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε τόσο ακραίες συνθήκες όπως οι χτεσινές τριπλές φωτιές στην Αττική, η προτεραιότητα των πυροσβεστών και των δια σωστών είναι να «σώσουν ζώντες και τραυματίες που έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν¨»

Τα δρομολόγια όλα σήμερα εκτελούνται κανονικά (προς Πελοπόννησο και Ήπειρο αποκαταστάθηκαν απο τη 1:30 τη νύχτα)

Κανονικά γίνονται και οι αποπροσγειώσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι οποίες είχαν για περίπου 1 ώρα χτες  δυσχέρειες  λόγω τω καπνών αλλά και ισχυρών ανέμων

Σε πολλές καμένες περιοχές, αλλά και σε κοντινές περιοχές που δεν κάηκαν, υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης

Οι φωτιές σε Κινέτα και Μάτι-Βουτζά και Κάλαμο είναι υπό έλεγχο και έχουν σχεδόν σβήσει, αλλά παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και στις τρεις περιοχές και γίνονται ταυτόχρονα ριψεις νερού απο αέρος για να αποκλειστεί τυχόν αναζωπύρωση.

Η μεγαλύτερη έγνοια είναι να μην ενταθούν οι άνεμοι και  ενισχύσουν μικρές εστίες φωτιάς που θα μπορούσαν να προσκαλέσουν αναζωπύρωση, όπως μεταξύ Κινέτας και Αγίων Θεοδώρων, στους πρόποδες των Γερανείων Ορέων.

Σχεδόν πρώτη είδηση στα διεθνή  ειδησεογραφικά πρακτορεία η φωτιά στην Αττική, καθώς η χώρα μας είναι και δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here