Η πρώτη κατεδάφιση περίφραξης και απελευθέρωση αιγιαλού – Από Δευτέρα η Αττική

Λίγο πριν από τις 10 σήμερα το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η κατεδάφιση  αυθαίρετης κατασκευής στην περιοχή «Γκατζουρέικα» της παλιάς επαρχιακής οδού Πολύχρονου – Χανιώτης, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, οι οικεία Δημοτική Αρχή και οι λοιπές τοπικές αρχές βρέθηκαν στην περιοχή και έπειτα από μία σειρά διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες, τα μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη διόδου προς την παραλία, κατεδαφίζοντας την περίφραξη και απομακρύνοντας δέντρα και κλαδιά.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου πέντε χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για ένα θαλάσσιο μέτωπο 1 χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό, παρότι ο νόμος Τρίτση προβλέπει διόδους προς την ακτή ανά 300 μέτρα.

Ο αγώνας των κατοίκων, οι οποίοι ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες (ξεκινώντας από την πολεοδομία), έφτασε σε απόφαση για κατεδάφιση περιφράξεων που κλείνουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, Θωμάς Κοντός η κατεδάφιση της συγκεκριμένης περίφραξης ήταν ήδη προγραμματισμένη, ωστόσο με αφορμή την τραγωδία με τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες 100 κατεδαφίσεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς. Η τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή προβλέπει επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες:

Αναδασωτέες περιοχές

Πυρόπληκτες περιοχές

Ρέματα χαρτογραφημένα

Πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα – κατεδαφιστέα κτήρια

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αυτή τη στιγμή έχει τελεσίδικες κατεδαφίσεις 2.500 ακινήτων σε δάση και 700 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων σε παραλίες/αιγιαλούς.

Όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Πηγή: halkidikifocus.gr  και thestival.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here