Η πρώτη επιτυχής κύηση και γέννηση από μεταμοσχευμένη μήτρα νεκρής

Βραζιλιάνοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι γεννήθηκε υγιέστατο (και παραμένει υγιέστατο) ένα βρέφος που αναπτύχθηκε σε μήτρα μεταμοσχευμένη από νεκρή δότρια.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για μεταμόσχευση μήτρας απο νεκρή  και κύηση, είχαν αποτύχει καταλήγοντας σε αποβολές.

Στην προκειμένη περίπτωση η μητέρα εκ γενετής δεν έφερε μήτρα και της μεταμοσχεύθηκε απο νεκρή δότρια ο όργανο, πριν από ενάμιση χρόνο. Εν συνεχεία πήρε ισχυρή θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα ώστε η μήτρα να μην απορριφθεί ως ξένο σώμα από τον οργανισμό της.  Μολις το μωρό γεννήθηκε, η μήτρα αφαιρέθηκε και η ανοσοκατασταλτική θεραπεία σταμάτησε, μια που  τα σκευάσματα αυτα είναι πολύ βαριά και με σημαντικές παρενέργειες.

Παρότι λένε ότι μητέρα και παιδί χαίρουν άκρας υγείας, ειδικά για το βρέφος ίσως βιάζονται να μιλήσουν οι ειδικοί. Δεν μπορουν δηλαδή να είναι βέβαιοι ότι η κύηση κάτω από την επήρρεια ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων δεν επέδρασε στην ανάπτυξη του γονιδιώματος του βρέφους.

Η δημοσίευση εγινε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Επτά μήνες μετά τη γέννησή του, το μωρό, ένα κοριτσάκι, ζυγίζει  7,2 κιλά και τρέφεται  ακόμη με θηλασμό από τη μητέρα, η οποία επίσης χαίρει άκρας υγείας, διευκρινίζει το άρθρο, προϊόν μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σαν Πάουλο, όπου έγινε η μεταμόσχευση το 2016.

Μετά την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας, με το μόσχευμα να προέρχεται από δότρια εν ζωή, η οποία έγινε το 2013 στη Σουηδία, έχουν γίνει παγκοσμίως άλλες 39 τέτοιες επεμβάσεις, από τις οποίες 11 οδήγησαν σε γεννήσεις παιδιών. Όλες οι μεταμοσχεύσεις μήτρας στις οποίες οι δότριες είχαν ήδη αποβιώσει, περίπου δέκα τον αριθμό, που έγιναν στις ΗΠΑ, στην Τσεχία και στην Τουρκία, είχαν αποτύχει ως αυτή την παγκόσμια πρωτιά στη Βραζιλία

Ο γυναικολόγος Ντάνι Άιζενμπεργκ ήταν  επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σαν Πάουλο και βασικός συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύει το Λάνσετ.

Η μοναδική κύηση που είχε σημειωθεί έπειτα από μεταθανάτια μεταμόσχευση μήτρας «χρονολογείτο το 2011», είχε γίνει «στην Τουρκία» και είχε καταλήξει σε αποτυχία εξαιτίας αποβολής, παρατηρεί ο Δρ. Στρέτζαν Σάσο της σχολής μαιευτικής του Imperial College του Λονδίνου.

Η μητέρα στην οποία έγινε η μεταμόσχευση ήταν 32 ετών και είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα (έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser). Η μήτρα προερχόταν από μια γυναίκα 45 ετών, που πέθανε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν δότρια πολλών οργάνων (καρδιάς, πνεύμονα, νεφρών). Η επέμβαση κράτησε 10 ώρες και τριάντα λεπτά και ακολουθήθηκε από ανοσοκατασταλτική θεραπεία, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος. Όταν τελικά γεννήθηκε η  κόρη, ζύγιζε 2,550 κιλά και ήταν απόλυτα υγιής.

Η μεταμοσχευμένη μήτρα αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής  και μητέρα και παιδί μπόρεσαν να βγουν από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here